Način pripreme
Nadev pripremamo, tako što mleveno meso začinimo solju i biberom, sitno izrendamo luk i sitno isečemo vrganje. Pomešamo sve i ostavljamo da odstoji bar 30 minuta. Pomešamo sve i ostavljamo da odstoji bar 30 minuta.
Testo za peljmene pripremamo tako što u posudu sipamo brašno, pravimo udubljenje i postepeno dodajemo mlaku vodu: umućeno jaje i so. Lepo promešamo meko testo. Ostavljamo da odstoji 30 minuta.
Nakon toga na brašnom posutoj radnoj površini podelimo testo na dve lopte, razvijemo prvu loptu u pravougaonu koru i njom pokrivamo kalup za peljemene. U svaku rupicu stavljamo po 1 kašičicu nadeva.
Razvučemo i drugu polovinu testa na tanku koru, pokrivamo njom prvu koru koja je već popunjena nadevom i oklagijom lepo pritiskamo da se odvoje peljemeni. Pospemo brašnom radnu površinu, okrećemo kalup i laganim pritiskom peljmeni padaju na radnu površinu.
U šerpu sipamo oko 2 litra vode i kad voda provri dodajemo 2 supene kašike soli, kockicu bujona od pečuraka i 2 supene kašike ulja. U vrelu vodu stavljamo jedan po jedan peljmen. Kad se skuvaju i isplivaju na površinu peljmeni su gotovi.
Možete ih servirati tako što izvadite rešetkastom kašikom u tanjir, dodaje 2 supene kašike pavlake u sredinu i struk sveže mirođije.
Drugi način za serviranje je da sipate u duboku posudu zajedno sa bujonom, dodate malo sirćeta i pavlake.