Način pripreme
1. Isecite povrće na sitne kockice. Prorpžite u ugrejanom maslinovom ulju prvo luk, paprike, šargarepu, celer na umerenoj vatri dok ne omekšaju. Stavite mleveno meso zajedno sa belim vinom i mešajte dok se ne izdrobi i vino ispari.
2. Sipajte paradajz, zajedno sa belim lukom i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Začinite suvim sastojcima i solju. Kad ostane na masti, skinite sa vatre i dodajte sitno iseckan sveži peršun.
3. Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, prema uputstvu na pakovanju. Ostavite da se ocedi od vode u velokoj cediljki, pospite maslinovim uljem i promešajte da se ne lepi.
4. Počnite sa bešamel sosom, na srednjoj vatri ugrejte maslac i maslinovo ulje. Sipajte brašno odjednom, mešajući 2 minuta. Sipajte sveže mleko lagano, nemojte prestajati da mešate. Malo po malo smesa će postajati gusta. Kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu i na kraju začinite belim biberom, muskantnim oraščićem i solju.
5. Pomešajte testeninu sa mlevenim mesom i povrćem i ravnomerno rasporedite u pleh. Odozgo poređajte ćureći file, isečen na što je moguće finije komade.
6. Prelijte bešamel sosom i pospite izrendanim ementaler sirom.
7. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
8. Pre serviranja pospite svžeim bosiljkom za još više arome!
Jelo je veoma bogato i ukusno!
Prijatno!