Način pripreme
U vatrostalnoj činiji ili tiganju propržimo maslinovo ulje i 1-2 minuta lagano propržimo kobasicu i salanu, isečene na kockice sa kiselim kupusom i svinjskim grudima. Vadimo sve na tanjir, poklopimo, a u šerpu sipamo luk i šargarepu, dinstamo ih dok ne omekšaju.
Dodajemo kupus, periodično mešamo i sipamo bujon i vino, dodajemo kumin, lovorov list, voćke kleke i krompir. Jelo začinimo biberom i solju.
Poklopimo i ostavljamo da se dinsta 20 minuta na tihoj vatri.
Dodajemo iseckane, aromatične kobasice i promešamo. Vadimo lovorov list, ukrašavamo jelo ljutom paprikom i serviramo sa hladnim crnim vinom, kako bi bilo raskošno.
* Uvek imam domaće pripremljen bujon. Za svinjski obarim svinjsku kolenicu, u koju dodajemo luk, šargarepu, biber, paškanat.
* U ovom austrijskom receptu, nazvanom Šukrut, dodaju se voćke kleke, koje daju posebnu pikantnost.