Način pripreme
U odgovarajuću posudu prosejemo brašno i so. U posebnoj posudi pomešamo deo (150 ml mlakog mleka) kvasac, šećer i kašiku brašna.
Dok čekamo da se kvasac aktivira, u posudi mikserom umutimo preostalo (200 ml) mleka, kiselo mleko, jaja na sobnoj temperaturi i 1/3 rastopljenog maslaca.
Pomešamo suve i tečne sastojke. Od njih zamesimo meko i elastično testo koje delimo na 5 jednakih delova i ostavljamo da nadođu 40 minuta.
Sir krupnije izrendamo i u njega dodajemo piskavicu. Žumanca umutimo sa 1 supenom kašikom svežeg mleka.
Razvučemo u krug četiri lopte. Svaku premažemo rastopljenim maslacem i posipamo sirom i piskavicom. Poređamo ih jedan preko drugog. Poslednji ostavljamo bez nadeva.
Razvučemo jagano još jednom i oblikujemo krug prečnika oko 55 cm. Isečemo na osam delova (kao picu). Svaki od njih uvijemo u rolat ka oštrom kraju. Dobijeni roščić sečemo na dva dela.
Rasporedimo ih u krug oko pleha /prečnika 35 cm/ koji smo prethodno obložili papirom za pečenje. Preostalo parče razvučemo u pravougaonik i ponovo premažemo masalcem i posipamo sirom.
Uvijamo ih u rolat, koji sečemo na kriške po dijagonali, debljine oko 3 cm. Njih poređamo u sredinu, a kraj rolata stavljamo u centar. Ostavljamo da nadođe još 40 minuta (ako je toplo vreme).
Pogaču obilno premažemo žumancem, posipamo semenkama i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni.
Pečemo dok ne bude gotovo, prvih 40 minuta pokrivamo folijom, a posle skidamo da dobije zlatnu boju. Vadimo iz pleha i stavljamo preko rešetke i pokrivamo pamučnom krpom.
Prijatna večera!