Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Topla pogača sa sirom za večeru

Topla pogača sa sirom za večeru

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Topla pogača sa sirom za večeru
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Sa ovakvom pogačom za večeru, čak nećemo pitati ni šta je glavno jelo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g + još za mešenje
  • sir - 200 g, belo
  • sveže mleko - 350 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike, ceđeno
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 10 g, suvi, Dr. Oetker
  • maslac . 125 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • piskavica - 1 supena kašika (ili čubar po želji)
  • crni susam - 1 supena kašika
  • beli susam - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu prosejemo brašno i so. U posebnoj posudi pomešamo deo (150 ml mlakog mleka) kvasac, šećer i kašiku brašna.

Dok čekamo da se kvasac aktivira, u posudi mikserom umutimo preostalo (200 ml) mleka, kiselo mleko, jaja na sobnoj temperaturi i 1/3 rastopljenog maslaca.

Pomešamo suve i tečne sastojke. Od njih zamesimo meko i elastično testo koje delimo na 5 jednakih delova i ostavljamo da nadođu 40 minuta.

Sir krupnije izrendamo i u njega dodajemo piskavicu. Žumanca umutimo sa 1 supenom kašikom svežeg mleka.

Razvučemo u krug četiri lopte. Svaku premažemo rastopljenim maslacem i posipamo sirom i piskavicom. Poređamo ih jedan preko drugog. Poslednji ostavljamo bez nadeva.

Razvučemo jagano još jednom i oblikujemo krug prečnika oko 55 cm. Isečemo na osam delova (kao picu). Svaki od njih uvijemo u rolat ka oštrom kraju. Dobijeni roščić sečemo na dva dela.

Rasporedimo ih u krug oko pleha /prečnika 35 cm/ koji smo prethodno obložili papirom za pečenje. Preostalo parče razvučemo u pravougaonik i ponovo premažemo masalcem i posipamo sirom.

Uvijamo ih u rolat, koji sečemo na kriške po dijagonali, debljine oko 3 cm. Njih poređamo u sredinu, a kraj rolata stavljamo u centar. Ostavljamo da nadođe još 40 minuta (ako je toplo vreme).

Pogaču obilno premažemo žumancem, posipamo semenkama i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni.

Pečemo dok ne bude gotovo, prvih 40 minuta pokrivamo folijom, a posle skidamo da dobije zlatnu boju. Vadimo iz pleha i stavljamo preko rešetke i pokrivamo pamučnom krpom.

Prijatna večera!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: