Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudi i pomešajte ga sa kurkumom i solju. Isecite maslac na male kockice - on treba da bude hladan i tvrd. Stavite ga u brašno i prstima počnite da mešate dok se ne dobiju mrvice.
Sipajte jednu po jendu kašiku sa vodom i umesite glatko, srednje meko testo. Ako procenite da je previše tvrdo, dodajte još malo maslaca ili vode. Oblikujte loptu, uvijte je u streč foliju i stavite u frižider na minimum 30 minuta.
2. Za to vreme počnite sa nadevom. Isecite bundevu, šargarepu i žutu papriku na relativno male kockice i propržite ih u ugrejanom ulju dok ne omekšaju.
3. Iseicte beli luk, spanać i peršun i dodajte u preostalo povrće. Kuvajte 2-3 minuta, nakon toga začinite solju i biberom.
4. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi, dok se hladi, isecite čedar sir na kockice. Korisitmo njega ne samo zbog mirisa nego i zbog izražajne žuto-narandžaste boje, koja če obogatiti još više jesenju boju našeg nadeva. Pomešajte sir sa povrćem koje se malo ohladilo.
5. Tvrdo testo razvucite na tanku koru preko brašnom posute radne površine i isecite krugove prečnika oko 10-11 cm. U svaki stavite nadev i savijte na polumesec, dobro učvrstite krajeve da nadev ne bi izašao prilikom pečenja.
6. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni oko 25 minuta.
7. Gotove empanade poprskajte sa malo vode i uvijte u čistu krpu na 7-8 minuta.
Neka vam je slatko!