Način pripreme
Brašno, so i šećer pomešamo dobro i u njih dodajemo mekani maslac. Promešamo dobro spatulom i postepeno počinjemo da dodajemo pivo, dok ne dobijemo meko testo koje se ne lepi. Nakon toga premesimo testo i pravimo loptu, uvijamo u folliju i ostavljamo u frižideru da odstoji bar 30 minuta.
Šunku sitno sečemo i pržimo u malo ulja desetak minuta. Nakon toga u nju dodajemo oljušten i iseckan paradaz, kad omekša dodajemo paradajz pire, promešamo i posipamo prstohvatom šećera da ne bude mnogo kiselo.
Dinstamo zajedno još nekoliko minuta i na kraju dodajemo biber i origano, promešamo i ostavljamo nadev da se ohladi na sobnoj temperaturi. Onda u njega dodajemo mocarelu, sitno iskidanu i rendani kačkavalj i topljeni sir i promešamo.
Ima dva načina za oblikovanje empanada:
Kod prvog testo razvučemo da bude debljine 4-5 mm i sečemo na kockice, a na drugi podelimo na 12-14 loptica, razvučemo ih u krug. U centar svakog stavljamo od nadeva , poklopimo na dva dela i ivice pritiskamo drškom viljuške da se napravi ivica.
Poređamo na papir za pečenje, namažemo žumacem, pomešanim sa svežim mlekom i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom ili 200 bez ventilatora oko 30 minuta dok ne porumene.