Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Kobasice»Empanada»Empanade sa šunkom i sirom

Empanade sa šunkom i sirom

Potrebitel#165452Potrebitel#165452
Šegrt
3021696
Empanade sa šunkom i sirom
Fotografije: Potrebitel#165452
1 / 3
10/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Ovo je jedan od recepata u koje smo se zaljubli na prvi pogled Probajte i razumećete zašto"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 4 šolje
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslac - 120 g
  • pivo - 200 - 250 ml
  • žumanca - 1 komad i sveže mleko za premazivanje
  • za nadev
  • šunka - 300 g
  • mocarela - 100 g, sveža
  • topljeni sir - 100 g, dimljen
  • kačkavalj - 100 g
  • paradajz - 1 komad
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • šećer - 1 prstohvat
  • biber
  • origano
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno, so i šećer pomešamo dobro i u njih dodajemo mekani maslac. Promešamo dobro spatulom i postepeno počinjemo da dodajemo pivo, dok ne dobijemo meko testo koje se ne lepi. Nakon toga premesimo testo i pravimo loptu, uvijamo u folliju i ostavljamo u frižideru da odstoji bar 30 minuta.

Šunku sitno sečemo i pržimo u malo ulja desetak minuta. Nakon toga u nju dodajemo oljušten i iseckan paradaz, kad omekša dodajemo paradajz pire, promešamo i posipamo prstohvatom šećera da ne bude mnogo kiselo.

Dinstamo zajedno još nekoliko minuta i na kraju dodajemo biber i origano, promešamo i ostavljamo nadev da se ohladi na sobnoj temperaturi. Onda u njega dodajemo mocarelu, sitno iskidanu i rendani kačkavalj i topljeni sir i promešamo.

Ima dva načina za oblikovanje empanada:

Kod prvog testo razvučemo da bude debljine 4-5 mm i sečemo na kockice, a na drugi podelimo na 12-14 loptica, razvučemo ih u krug. U centar svakog stavljamo od nadeva , poklopimo na dva dela i ivice pritiskamo drškom viljuške da se napravi ivica.

Poređamo na papir za pečenje, namažemo žumacem, pomešanim sa svežim mlekom i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom ili 200 bez ventilatora oko 30 minuta dok ne porumene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: