Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Lenja okupana pita

Lenja okupana pita

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
972945433
Lenja okupana pita
Fotografije: Evtini Retsepti
1 / 4
22/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
55 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
10
"Ovog jutra baba je bila malo lenja, ali je pita koju je ispekla bila više nego perfektna Pojeli smo je u slast sa jogurtom i kompotom."

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • voda - 200 ml, mlaka
  • sirće - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • maslac - 125 g
  • ulje - 125 ml
  • sir - 200 g
  • brašno - 700 g + 100 g za razvlačenje kora
  • voda - 400 ml, hladna za prelivanje pite
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja, mlaku vodu, sirće, so i počnite da dodajete brašno. Treba da dobijete meko testo. Podelite testo na 14 jednakih lopti, pokrijte ih folijom ili krpom i ostavite ih da odmore.

Rastopite maslac i promešajte ga sa uljem. Uzmite jednu loptu, pospite radnu površinu brašnom i počnite da razvijate kore oklagijom. Kora treba da bude velika kao što je velika pita (veličina tepsije oko 30 cm).

Nauljite tepsiju i stavite razvučenu koru, prelijte je kašičicom maslaca i premažite je.

Na isti način razvucite svih 13 kora i na svaku stavljajte kašičicu maslaca i premažite. Na petu koru pospite polovinu sira, stavite još 5 i pospite drugu polovinu.

Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni i odmah je smanjite na 180.

Kada pita bude dobro pečena, izvadite je i prelijte hladnom vodom i vratite je još dvadesetak minuta, dok ne primi svu vodu.

Kada procenite da je gotova, izvadite pitu i ostavite je da odmori 10 minuta i tada je poslužite sa jogurtom.

Garantovan rezultat! Veoma je ukusna!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.6
54
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#207289
Korisnik#207289
odlicna pita
22.06.2018 19:46
1
Korisnik#207289
Korisnik#207289
Fantastican recept.
19.02.2018 20:08
2