Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Prelivena pita sa ratlukom i testom za kolač

Prelivena pita sa ratlukom i testom za kolač

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Prelivena pita sa ratlukom i testom za kolač
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
23/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Pita sa ratlukom i testom za kolač za doručak ili užinu"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g, tanke
  • brašno - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja, da ne bude prepuna
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • jaja - 2 komada
  • ratluk - 2 kutije
  • limun - 1 komad, kora
  • vanila - 2 komada
  • maslac - 2 - 3 supene kašike, rastopljeni
  • so - 1 prsthovat
  • za sirup
  • sirup - 1 šolja, od slatkog od belih trešanja
  • voda - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro umutimo jaja sa šećerom dok ne pobele. U njih dodajemo kiselo mleko i biljnu mast.

Brašno prosejemo sa praškom za pecivo i aromatizujemo vanilom. Dodajemo prstohvat soli.

Izrendamo koru od limuna da slatka pita dobije svežinu citrusa.

Pomešamo tečne sastojke sa suvim dok ne dobijemo homogenu smesu, čija je konzistencija gustine testa za kolač.

Kockice ratluka sečemo na pola.

Otvorimo kore i počinjemo od uže strane, ja sam tako radila zbog dužine vatrostalne činije (možete uvijati roalate i sa druže strane, ako imate veći pravougaoni pleh).

Prvu koru namažemo rastopljenim maslacem.

Odozgo zalepimo dve kore i uvijamo po tri kore. Na površinu treće ravnomerno rasporedimo smesu. Možemo koristiti četkicu ili možemo rukom. U kraj kora poređamo komade ratluka. Uvijamo u labav roalt.

Poređamo u pravougaoni pleh, prethodno namazan maslacem.

Preostalom smesom (oko 5 supenih kašika) prelivamo kore.

Od ovog paketa kora sam pripremila 5 slatkih rolata. Sa preostalim poslednjim listom sam pokrila pitice.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Za to vreme pripremamo sirup. Ovaj put nije od šećera, vode, vanile i kore od limuna.

Prethodni dan sam pravila slatko od belih trešanja i ostala mi je tegla sirupa od slatkog.

Pomešala sam šolju slatkog sa malo vode i ugrejala.

Slatko je začinjeno vanilom prethodno, a miris trešanja će lepo ići uz delikatni ukus slatke pite.

Vi pripremite sirup i dok je topao prelijte hladnu pitu. Ostavite 10-12 sati da upije sirup.

Prelivena pita sa ratlukom i testom za kolač je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: