Način pripreme
Prosejemo brašno sa solju i praškom za pecivo. Pravimo udubljenje u koje sipamo kvasac, aktiviran sa šećerom i toplom vodom. Dodajemo ulje (maslinovo ulje) i sirće. Zamesimo meko i čvrsto testo, koje ostavljamo 35-40 minuta da odstoji.
Podelimo ga na osam loptica koje razvijemo na mnogo tanku koru, oko 1 mm (pretodno razvijemo sve lopte i stavljamo jednu na drugu, između posipamo sa malo brašna da se ne bi zalepile).
Tiganj, koji koristimo za pečenje ukusnih arapskih tortilja, je prečnika 30 cm.
Kad se tiganj dobro ugreje namažemo uz pomoć gaze. Pečemo tortilje, temperatura pečenja je srednja.
Čim dobije tu i tamo braon pege, znači da je gotova. Poređamo arapske tortilje na drvenu dasku i pokrijemo čistom krpom, one će se popariti i biće tople do trenutka serviranja.
U gotov, umućeni majonez dodajemo sve sastojke za sos. Pasiramo i ostavljamo na 35 minuta u frižideru.
Za to vreme krompir ili krompir pire će upiti tečnost u sosu i tako ćemo da napravimo željenu konzistenciju.
Pileći file začinimo solju i kuminom. Stavljamo ga u namazanu aluminijumsku foliju, upakujemo ga kao bombonu i pečemo u ugrejanom gril tiganju.
Povrće sečemo na tanke kriške.
Sastavljanje je jednostavno, prvo namažemo tortiljesosom, rasporedimo kriške povrća, ravnomerno rasporedimo meso i krompire. Uvijamo je u papir za pečenje i serviramo sa aromatičnim sosom od belog luka.
Preporučujemo da budu domaće pripremljene, zato što znamo kakvi su sastojci.
Savet: Za vegetarijance, kao što sam ja kombinacija je različita. Dodajte kuvani kukuruz, više salate i krompira, seme susama ili sastojke u kombinaciji po vašem ukusu.
Možete staviti više ljute paprike.
Sirće dodajemo da se testo ne bi savijalo.