Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarmale sa slaninom

Sarmale sa slaninom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sarmale sa slaninom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Rumunska varijanta sarmi nije manje ukusna od naših sarmi, tako da zasučite rukave i pripremite ih da biste se i vi uverili"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad
  • mleveno meso - 400 g
  • slanina - 100 g (dimljena)
  • slanina - 50 - 60 g
  • pirinač - 2 pune šake
  • paradajz - 2 komada, zrela
  • koncetrat od paradajza - 3 supene kašike
  • luk - 1 glavica, velika
  • mast - 1 supena kašika, puna
  • ulje - 50 ml + 40 ml za bujon
  • suva mirođija - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • majorana - po ukusu
  • nana - 1 kašičica
  • beli luk u prahu - 1 prstohvat
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • peršun - po ukusu
  • limun - 1 komad
  • so - po ukusu
  • belo vino - 60 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sitno iseckajte luk i dinstajte u ugrejanom ulju i masti dok ne omekša i ne dobije lepu boju.

2. Stavite slaninu i na kratko propržite, nakon toga dolazi red na mleveno meso i vino. Intenzivno mešajte da se izdrobi i kad se vino redukuje sipajte paradajz, prethodno izrendan. Kuvajte oko 5 minuta.

3. Stavite pirinač i nakon minut, dva, uz neprestano mešanje dodajte dve kašike koncetrata od paradajza i alevu papriku. Začinite solju i začinima i nakon minut skinite sa vatre. Ostavite smesu da se malo ohladi.

4. Odvojite listove kupusa od glavice i svakom isecite tvrdi deo u sredini. Prepolovite listove na dva dela, 4-5 ostavite cela.

5. U sredinu svake polovine stavite po kašiku od smese od mlevenog mesa i pirinča i uvijte. Krajeve gurajte ka unutra prstom tako da smesa ne može da izađe van.

6. Stavite na vatru posudu sa oko 700 ml posoljene vode u koju iscedite limun, rastvorite jednu kašiku paradajz pirea i ulje (40ml).

7. Dok bujon ne počne da krčka, ređajte sarmale. Uzmite odgovarjauću šerpu i na dno stavite dva lista kupusa. Preko njih stavite malo slanine, isečene na tanke kriške.

8. Stavite sloj sarmi i još slanine i smenjujte dok se sastojci ne potroše. Prelijte vrelim bujonom i poklopite ostalim listovima kupusa. Pristinite rukom.

9. Poklopite šerpu i kuvajte oko 25-30 minuta na umerenoj vatri. Servirajte sa kiselim mlekom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: