Torta fantazija od badema

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Torta fantazija od badema4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
65 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Prava ukusna fantazija koja će se uz pomoć ovog recepta pretvoriti u realnost"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 1 1/2 šolje
  • smeđi šećer - 1 1/2 šolje
  • kakao - 8 supenih kašika
  • jaja - 4 komada L veličina
  • maslac - 125 g
  • kafa - 1 šolja, lavaca, kratka
  • pavlaka - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • pomorandža - kora od 1/2 pomorandže
  • so - 1/2 kašičice
  • za fil
  • maskarpone - 600 g
  • šećer - 100 g
  • bademi - 130 g, sitno samleveni
  • slatko od belih trešanja - 2 supene kašike, samo voće
  • vanila - 1/2 štapića
  • za prelivanje kora
  • sirup - 1/2 šolje, iz slatkog
  • voda - 1/2 šolje
  • amareto - 1 - 2 supene kašike od badema
  • vanila 1/2 štapića
  • za karamel
  • šećer - 50 g
  • za ganaš
  • bela čokolada - 50 ml
  • maslac - 20 g
  • za ukras
  • bademi - sirovi, oljušteni, malo zapečeni
  • čokoladne mrvice - gotove, samlevene
  • čokoladne figure - gotove
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept vam je potreban kalup prečnika 18 cm - 2 komada.

Uz ovu trotu možete popiti šolju tople čokolade u kišnim danima i da uživate u jesenjem suncu i šarenom lišću.

Za tortu prvo pripremamo sastojke za kore. U odgovarajućoj posudi pomešamo suve sastojke - prosejano brašno, kakao (nezaslađen), prašak za pecivo i so.

U multipraktiku umutimo maslac na sobnoj temperaturi i šećer dok ne pobele, nakon toga dodajemo žumanca jedno po jedno.

Posebno umutimo belanca na sneg. Dodajemo ih u posudu, mešamo pažljivo sa poslastičarskom spatulom. Sipamo i kafu, pomešanu sa svežim mlekom i polovinom semenki od vanile.

Dobro promešamo smesu i ravnomerno je rasporedimo u dva kalupa za pečenje.

Uključujemo rernu na 180 stepeni, a kore pečemo oko 35 minuta. Vadimo ih iz kalupa i ostavljamo da se ohlade, nakon toga ih pažljivo prepolovimo na dva jednaka dela. Dobijamo četiri kore, ali za ovu tortu ćemo koristiti tri, a četvrtu ćemo sačuvati.

Za prelivanje kora koristim sirup od slatkog umesto šećera, zato što sam bele trešnje kuvala sa vanilom i mirisi odgovaraju kao kontrast gorkom bademu i likeru. U kaseroli na umerenoj temperaturi pomešamo sasojke dok se ne rastope. Vrelim sirupom prelvamo tri hladne kore. Ostavljamo ih na plitke tanjire sa strane da upiju sirup.

Za krem sameljemo u blenderu prethodno pečene bademe. U njih dodajemo maskarpone, preostalu polovinu vanile, zajedno sa oceđenim voćem iz slatkog i šećerom u prahu. Mutimo krem dok ne dobijemo željnu konsistenciju.

U kaseroli na pari rastopimo belu čokoladu, pavlaku i maslac, energično mešamo dok ne dobijemo gladak ganaš.

Počinjemo sa sastavljanjem torte tako što na dno kalupa za tortu stavimo prvu koru.

Preko nje rasporedimo krem, sloj oko 3 cm. Stavljamo pažljivo drugu koru, takođe namažemo debljim slojem krema. Završavamo trećom, poslednjom korom. Namažemo tortu tanjim slojem krema odozgo i sa strane.

Prelivamo je ganašem i sa strane posipamo čokoladnim mrvicama. Dodajemo i zapečene bademe oko osnovne kore. Ukrašavamo tankim linijama od karamele i čokoladnim leptirima.

Ostavljamo ortu u frižideru na oko jedan sat da se stegne.

Savet:

1. Od kore koja vam je ostala možete napraviti piškote. S kremom od maskarponea i sezonskim voćem možete pripremiti drugi desert iznenađenja za vašu porodicu.

2. Ako nemate dva kalupa možete peći kore jendu nakon druge.

3. Ako imate sirove bademe, prethodne večeri ih potopite u hladnu vodu. Lako se oljušte, osuše se i peku u rerni. Samleveni sitno u multipraktiku ili isečeni i filirani, njihov ukus je mnogo dobar i drugačiji od kupovnih.

4. Slatko možete zameniti šećerom ili da dodate sezonsko voće u krem - maline, breskve ili kajsije sa kojima je ukus najbolji. Eksperimentišite i odvedite nas do ukusnog i slakog kraja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: