Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u mlakoj vodi zajedno sa kašikom šećera i malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe, dok pripremate ostale sastojke.
2. Prosejte brašno sa solju i napravite udubljenje. Oljuštite paradajt i pomešajte ga sa koncetratom paradajza. Razbijte jaje i odvojite belance od žumanca.
3. U udubljenje sipajte maslinоvo ulje, kiselo mleko, paradaz, bosiljak i kvasac. Zamesite glatko testo tako što dodate brašno, ako je potrebno zato sve zavisi od paradajza koji ste koristili - ima sočnijih vrsta, koje puštaju više soka i druge mesnatije. Testo treba da bude meko i prijatno, ali da se ne lepi po prstima i radnoj površini.
4. Mesite bar 10-15 minuta i nakon toga podelite testo na 5 delova. Oblikujte okrugle pogačice i stavite ih u pleh, obložen papirom za pečenje. Odozgo pokrijte folijom i krpom i ostavite da nadođu sat vremena na toplom.
5. Ugrejte rernu na 190 stepeni i namažite nadošle pogačice umućenim žumancem sa nekoliko kapljica maslinovog ulja. Pospite krupnom solju i bosiljkom i pecite oko 30 minuta dok ne dobiju lepu boju.
6. Čim ih izvadite iz rerne, poprskajte ih hladnom vodom i pokrijte čistom krpom 5-10 minuta.
Servirajte dok su još tople u društvu omiljenog jela! Neka vam je slatko!