Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Male Pogače»Pogačice sa paradajzom i bosiljkom

Pogačice sa paradajzom i bosiljkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Pogačice sa paradajzom i bosiljkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
09/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Jedite ovako i u kombinaciji sa omiljenim jelom. I nemojte da zaboravite da lajkujete odličnu ideju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za mešеnjе
  • kvasac - 12 g, svež
  • voda - 125 ml
  • paradajz - 1 komad, svež od 150 g
  • koncetrat od paradajza - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • bosiljak - 1 kašičica, plus za posipanje
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • krupnija so - ljuspice za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u mlakoj vodi zajedno sa kašikom šećera i malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe, dok pripremate ostale sastojke.

2. Prosejte brašno sa solju i napravite udubljenje. Oljuštite paradajt i pomešajte ga sa koncetratom paradajza. Razbijte jaje i odvojite belance od žumanca.

3. U udubljenje sipajte maslinоvo ulje, kiselo mleko, paradaz, bosiljak i kvasac. Zamesite glatko testo tako što dodate brašno, ako je potrebno zato sve zavisi od paradajza koji ste koristili - ima sočnijih vrsta, koje puštaju više soka i druge mesnatije. Testo treba da bude meko i prijatno, ali da se ne lepi po prstima i radnoj površini.

4. Mesite bar 10-15 minuta i nakon toga podelite testo na 5 delova. Oblikujte okrugle pogačice i stavite ih u pleh, obložen papirom za pečenje. Odozgo pokrijte folijom i krpom i ostavite da nadođu sat vremena na toplom.

5. Ugrejte rernu na 190 stepeni i namažite nadošle pogačice umućenim žumancem sa nekoliko kapljica maslinovog ulja. Pospite krupnom solju i bosiljkom i pecite oko 30 minuta dok ne dobiju lepu boju.

6. Čim ih izvadite iz rerne, poprskajte ih hladnom vodom i pokrijte čistom krpom 5-10 minuta.

Servirajte dok su još tople u društvu omiljenog jela! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: