Način pripreme
U šerpu ili drugu duboku posudu sipamo integralno brašno. U njega dodajemo i semenke - suncokretove semenke (koje smo prethodno oprali), susam i semenke maka. Dodajemo i isečene masline.
Začinjavamo sušenim bosiljkom i mrvljenim čubrom, himalajskom finom solju.
Aktiviramo hlebnu sodu sa jabukovim sirćetom i sve zajedno ravnomerno mešamo. Sipamo šolju vode i počinjemo da mesimo testo.
Postepeno dolivamo i još polovinu ili dve trećine šolje vode. Zamesimo meko i elastično testo. Podelimo ga na 6 jedakih delova koje oblikujemo u loptice i ostavljamo.
Uzimamo prvu i razvijamo rukama dugu ravnomeranu traku debljine oko 3 cm. Kako je pokazano na slikama, uvrćemo u pletenicu i pogačica je gotova. Ponavljamo to i sa drugim lopticama i poređamo ih u prethodno uljem namazanu posudu, dovoljno veliku da stanu sve istovremeno.
Mažemo ih njih (i odozgo i sa strane) šarlanom pomoću silikonske četkice. Pečemo ih na 200 stepeni 30 minuta.
Nakon što su gotove pokrivamo ih krpom.
Serviramo tople i aromatične!
Dostojne pogačice za prazničnu trpezu!
Čudesnog ukusa!