Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Integralni hleb sa začinima i maslinama

Integralni hleb sa začinima i maslinama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Integralni hleb sa začinima i maslinama
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Raskošan i toliko aromatičan hleb, da odmah poželiš da ga pojedeš do poslednje mrvice"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 250 g
  • brašno od spelte - 150 g
  • brašno - 250 g + još za mešenje
  • kvasac - 1 kesica, suv
  • sveže mleko - 300 ml
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike (sa origanom i belim lukom)
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • za nadev
  • masline - 20 komada, kalamata
  • sušeni paradajz - 2 supene kašike
  • origano - 2 supene kašike, suv
  • majčina dušica - 1 supena kašika, suva
  • ruzmarin - 1 kašičica, suv
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu prosejemo tri vrste brašna i so. U posudu sa mlakim svežeim mlekom stavljamo kvasac, šećer i 1 supenu kašiku brašna.

Kad se aktivira sipamo ga u udubljenje u suve sastojke, dodajemo maslinovo ulje i zamesimo meko testo koje se ne lepi.

Osavljamo ga na jedan sat da odstoji. Za to vreme isečemo masline, očišćene od koštica. Isecemo i ocedimo iz vode suvi paradajz. Pomešamo ih sa izmrvljenim začinima i nadev je gotov.

Od testa razvijemo oklagijom veliki pravougaonik debljine 1.5 cm. Po njemu ravnomerno rasporedimo nadev.

Uvijamo u rolat. Isečemo na šest komada na 10 cm. Stavljamo ih zbijenu po širini u kalup, prethodno obložen papirom za pečenje.

Ostavljamo hleb da nadođe još 1 sat. Uz pomoć četke ga namažemo vodom i pospemo brašno.

Pravimo po 3-4 proreza oštrim nožem na svakom. Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 65 minuta.

Prvih 50 minuta pečemo hleb pokriven folijom, nakon toga ga skidamo da se uhvati lepa korica. Kad se ispeče izvadimo ga iz kalupa i stavljamo na rešetku da se odstoji.

Potreban vam je pravougaoni kalup za hleb - 35/10.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: