Način pripreme
1. Isecite četvrtinu bundeve na male kocke i propržite u maslinovom ulju i maslacu dok ne bude gotovo. Izvadite kocke rešetkastom kašikom i odvojte sa strane.
Preostalu bundevu skuvajte u bujonu 20 minuta i pasirajte dok se ne dobije relativno redak sosić.
Začinite solju, kurkumom i biberom i ostavite na najnižoj temperaturi ringle da se zadrži toplota.
2. U istoj masnoći od prženja tikve izdinstajte luk dok ne omekša i ne dobije prijatnu svetlu karamel preplanulost. Stavite narendan beli luk i pirinač. Propržite kratko i nalijte vino.
Kuvajte dok ne ispari, stavite sušeni paradajz, isečen na parčiće i počnite da dodajete u porcijama bujon-sos od tikve.
Dok pirinač ne apsorbuje jednu porciju ne nalivajte sledeću. Sve se to događa uz povremeno mešanje, da padne skrob i da se dobije kremasta struktura.
3. Od kvaliteta pirinča koji koristite zavisi da li ćete imati potrebu za više ili manje bujona. Probajte zrnca i ako su malo tvrda, ali ipak krhka, jelo je gotovo. Ne čekajte da pirinač previše nabubri.
4. Ostavite jelo da odstoji 5-8 minuta i za to vreme zapecite semenke bundeve na suvom tiganju. Narendajte parmezan na tanke ljuspe.
5. Servirajte rižoto s parčićima tikve koju ste na početku odvojili i pospite aromatičnim parmezanom.
Prijatno!