Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa bundevom i sušenim paradajzom

Rižoto sa bundevom i sušenim paradajzom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rižoto sa bundevom i sušenim paradajzom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
62 min.
Porcije
3
"Rižoto sa bundevom - neverovatno je ukusan i treba obavezno da ga probate"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 400 g (oljuštena i bez semenki)
  • pirinač - 200 g (arborio)
  • sušeni paradajz - 95 g (hidriran)
  • luk - pola glavice
  • beli luk - 3 čena
  • bujon - 1, 3 litra, od povrća
  • belo vino - 130 ml
  • biber - po ukusu
  • kurkuma - po ukusu
  • so - po ukusu
  • seme tikve - 40 g, sirovo
  • parmezan - 40 - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite četvrtinu bundeve na male kocke i propržite u maslinovom ulju i maslacu dok ne bude gotovo. Izvadite kocke rešetkastom kašikom i odvojte sa strane.

Preostalu bundevu skuvajte u bujonu 20 minuta i pasirajte dok se ne dobije relativno redak sosić.

Začinite solju, kurkumom i biberom i ostavite na najnižoj temperaturi ringle da se zadrži toplota.

2. U istoj masnoći od prženja tikve izdinstajte luk dok ne omekša i ne dobije prijatnu svetlu karamel preplanulost. Stavite narendan beli luk i pirinač. Propržite kratko i nalijte vino.

Kuvajte dok ne ispari, stavite sušeni paradajz, isečen na parčiće i počnite da dodajete u porcijama bujon-sos od tikve.

Dok pirinač ne apsorbuje jednu porciju ne nalivajte sledeću. Sve se to događa uz povremeno mešanje, da padne skrob i da se dobije kremasta struktura.

3. Od kvaliteta pirinča koji koristite zavisi da li ćete imati potrebu za više ili manje bujona. Probajte zrnca i ako su malo tvrda, ali ipak krhka, jelo je gotovo. Ne čekajte da pirinač previše nabubri.

4. Ostavite jelo da odstoji 5-8 minuta i za to vreme zapecite semenke bundeve na suvom tiganju. Narendajte parmezan na tanke ljuspe.

5. Servirajte rižoto s parčićima tikve koju ste na početku odvojili i pospite aromatičnim parmezanom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: