Kuvano-pečena kolenica sa medenom koricom

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
14/10/2018
"Pretvorite jelo i pravi praznik za čula sa ovom jedinstveno ukusnom i neodoljivo aromatičnom kuvano-pečenom kolenicom sa medenom koricom "
Priprema10 min.
Kuvanje240 min.
Ukupno250 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano2 455
  • Pregledi tokom meseca18
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Video recept

Način pripreme

1. Izvadite meso iz frižidera bar 20 minuta pre njegove pripreme, da se otpusti.

Operite ga dobro i stavite u veliku posudu, prelijte obilnom količinom vode, tako da je dobro pokrije. Stavite lovorov list, zrna pimenta i 3-4 kašičice soli. Masnoća nije neophodna.

2. Kuvajte oko sat i po na srednjoj do tihoj vatri, dolivajući toplu vodu u slučaju da joj se nivo u šerpi smanjuje. Cilj je da kolenica uvek bude prekrivena.

Kada meso počne da se odvaja lako od kosti i pri dodiru s viljuškom osetite da je krhko, sklonite s vatre i ostavite da odstoji tako 10-15 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 170-180 stepeni.

3. Stavite kolenicu u dovoljno duboku posudu. Pod njenom kožom i gde nađete praznine stavite blago izgnječene, neoljuštene čenove belog luka. Utrljajte biberom i sa još malo soli ako je neophodno. Prelijte vinom i sa 2-3 kutlače bujona, u kome je vrilo meso.

4. Uvijte aluminijumskom folijom i pecite oko 2 sata, dok s vremena na vreme gledate da ne ostane bez tečnosti.

5. Sklonite foliju i namažite kožicu medom, stavite još 2-3 kutlače bujona i dopecite još 30 minuta. Možete da pojačate rernu na 200 stepeni, možete da skratite malo vrema ali to samo ako vidite da je meso skoro gotovo i samo mu treba blaga preplanulost i medena korica.

6. Servirajte toplo sa garnirungom po vašoj želji - pogodni su klasičan krompir, kupus, dinstano povrće ili čak karamelizovane jabuke, koje odlično idu uz svinjsko meso.

I mada smo ovo jelo kuvali sa belim vinom, za konzumiranje preporučujemo - crno!

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar