Način pripreme
1. Iseckajte luk, šargarepu i paškanat i propržite ih u zagrejanom ulju na umerenoj vatri. Dodajte dva prstohvata soli, kako bi povrće omekšalo.
2. Sipajte paradajz sos (možete da koristite narendan svež apradajz), alevu papriku i dva-tri cela čena belog luka. Kuvajte 5-6 minuta ili dok ne uvri vodica od paradajza i ostane na masnoći.
3. Nalijte litar i po vode i čim provri sipajte sočivo, prethodno paljivo oprano i preostale čenove belog luka - cele, mogu i neoljušteni. Stavite grančice čubra i suvu papriku, očišćenu od semenki. Odatle pa nadalje vreme kuvanja zavisi od vrste i kvaliteta sočiva.
Ja koristim takvo, koje je potpuno gotovo za 30 minuta bez prethodnog natapanja. Preporučujem da vidite uputstvo na vašem pakovanju o tome koliko je vremena neophodno. Ako je to više, najbolje je da ga skuvate odvojeno i kad je skoro gotovo, napravite zapršku od povrća i dodajte je u njega.
4. Petnaest minuta pre nego što sklonite jelo s vatre stavite unutra čorizo - cele kobasice ili na parčiće. Izvadite omekšalu crvenu papriku i nožem skupite mesnati deo i stavite ga u jelo, a ljuske bacite. Zgusnite sa malo brašna, rastvotenog u hladnoj vodi, sipajući dve kutlače vrelog bujona, da se ujednače temperature.
Gustina paprikaša je po vašem izboru i želji, tako da vi procenite da li da dodajete više vodice ili više brašna. Vratite tu smesu u šerpu i stavite mrvljeni čubar i dve -tri kašike sirćeta. Kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
5. Gotovo jelo poklopite poklopcem i ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što servirate. Servirajte sa suvim ljutim papričicama po želji.
Prijatno.