Način pripreme
Počnite sa pripremom preliva, pomešajte šećer, vodu, sok od limuna i zrna karanfilića.
Stavite posudu na vatru i ostavite da vri 5 minuta, nakon što provri. Skinite gotov preliv sa vatre i dodajte konjak, ostavite sa strane da se ohladi.
Mikserom umutite jaja na mekan krem. Lagano dodajte ulje uz neprestano mešanje.
Posebno pomešajte prezle, cimet, prašak za pecivo i izrendanu koru od pomorandže. Dodajte ih u smesu od jaja i mešajte polako i pažljivo spatulom. Dodajte orahe, krupnije iseckane, i ponovo promešajte.
Smesu sipajte u pravougaoni ili kockcasti kalup, namazan, i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni i pecite dok ne bude gotovo, oko 40 minuta.
Ohlađeni kolač prelijte kašikom gotovog i hladnog preliva, ostavite pleh sa strane.
U delu mleka rastvorite dve kesice pudinga, a preostalo mleko stavite na vatru zajedno sa šećerom.
U ugrejano mleko lagano dodajte rastvoreni puding uz neprestano mešanje i kad se zgusne skinite sa vatre, pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi.
Hladan puding rasporedite ravnomerno preko kolača.
Za glazuru ugrejte pavlaku i pre nego što provri dodajte čokoaldu izlomljenu na male komade, med i skrob, mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Hladnom glazurom prelijte kolač i ravnomerno rasporedite preko fila. Stavite kolač na hladno mesto i nakon 2-3 sata možete da ga servirate.
Neverovatno ukusan, aromatičan i sočan kolač za Božić.
Komentari