Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Kolač Božićna magija

Kolač Božićna magija

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k318
Kolač Božićna magija
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
28/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Kad Božićni duh nije dovoljan da vas natera da se nasmejete, onda pokušajte sa kolačem Božićna magija"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja
  • prezle - 2 šolje
  • orasi - 2 šolje
  • cimet - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • kora od pomorandže - od jedne pomorandže
  • za preliv
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 2 šolja
  • sok od limuna - 1 kašičica
  • karanfilić - 4 komada, zrna
  • konjak - 3 supene kašike
  • za fil
  • puding - 2 kesice, od vanile
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 1 litar
  • za glazuru
  • čokolada - 200 g, prirodna
  • pavlaka - 200 ml
  • med - 50 g
  • skrob - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremom preliva, pomešajte šećer, vodu, sok od limuna i zrna karanfilića.

Stavite posudu na vatru i ostavite da vri 5 minuta, nakon što provri. Skinite gotov preliv sa vatre i dodajte konjak, ostavite sa strane da se ohladi.

Mikserom umutite jaja na mekan krem. Lagano dodajte ulje uz neprestano mešanje.

Posebno pomešajte prezle, cimet, prašak za pecivo i izrendanu koru od pomorandže. Dodajte ih u smesu od jaja i mešajte polako i pažljivo spatulom. Dodajte orahe, krupnije iseckane, i ponovo promešajte.

Smesu sipajte u pravougaoni ili kockcasti kalup, namazan, i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni i pecite dok ne bude gotovo, oko 40 minuta.

Ohlađeni kolač prelijte kašikom gotovog i hladnog preliva, ostavite pleh sa strane.

U delu mleka rastvorite dve kesice pudinga, a preostalo mleko stavite na vatru zajedno sa šećerom.

U ugrejano mleko lagano dodajte rastvoreni puding uz neprestano mešanje i kad se zgusne skinite sa vatre, pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi.

Hladan puding rasporedite ravnomerno preko kolača.

Za glazuru ugrejte pavlaku i pre nego što provri dodajte čokoaldu izlomljenu na male komade, med i skrob, mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Hladnom glazurom prelijte kolač i ravnomerno rasporedite preko fila. Stavite kolač na hladno mesto i nakon 2-3 sata možete da ga servirate.

Neverovatno ukusan, aromatičan i sočan kolač za Božić.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Prava fantazija
10.08.2022 21:56