Štolen (nemački božićni kolač)

28/11/2017
"Božić je odličan povod da na trpezu pozovete slatkiše iz svih krajeva sveta "
Priprema150 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno210 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano12 184
  • Pregledi tokom meseca1934
  • Pregledi tokom desmice209
  • Komentarisano1 times
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • suvo voće - 300 g (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve i trešnje)
  • orašasti plodovi - 100 g (bademi i orasi)
  • citrusove korice - 100 g kandirane
  • maslac - 300 g , mekan
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer u prahu - 150 g
  • med - 50 g, tečan
  • brendi - 50 ml
  • začini - 1 supena kašika (đumbir, kardamon, karanfilić i vanila)
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem, nakon toga tako ostavite na nekoliko sati.

Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da se aktivira na toplom.

Preostalo brašno prosejte. Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Maslac isecite na kockice i stavite oko udubljenja.

Mesite dok se ne dobije glatko testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće odeđeno iz tečnosti.

Kad se testo udvostruči još jednom ga premesite. Oblikujte kao štolen i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite da nadođe još 1 sat.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Ako je potrebno štolen pokrijte aluminijumskom folijom za vreme pečenja da ne izgori.

Gotov štolen premašite rastopljenim maslacem dok je još topao i obilno uvaljajte u šećer u prahu.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Korisnik#202413
Korisnik#202413
02.12.2017 08:14
stolen, sta je to? kakav je to oblik.
0
0

Pogledaj sve komentare ili napiši komentar