Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Piroške (klasičan recept)

Piroške (klasičan recept)

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
25
"Ovo su prave piroške!!! Obavezno ih probajte"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 150 ml
  • kiselo mleko - 150 g, gusto
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 1 izvršita kašika
  • so - 1 kašičica, ravna
  • suvi kvasac - 7 g
  • brašno - 500 g
  • nadev
  • sir - 150 g
  • belance - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejte brašno i u njega dodajte so i suvi kvasac. Odvojeno umutite jaje i žumance, dodajte kiselo i sveže mleko, ulje, šećer i promešajte.

Dodajte smesu u brašno i zamesite meko testo, ako je neophodno dodajte brašno.

Stavite gotovo testo u blago nabrašnjenu kesu i zavežite. Stavite kesu u frižider na 1 sat - u principu ovo testo možete da čuvate u frižideru i više sati.

Na nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo (nemojte ponovo mesiti) u koru debljine 1 cm. Namažite koru vodom pomoću četke i isecite na jednake kvadrate.

Pomešajte sir narendan na sitno rende i dodajte belance, promešajte u ujednačenu smesu.

Pomoću kašičice stavite nadev na svaki kvadrat testa i uvijte u rolnicu, pobrinite se da se zalepi dobro, da se ne rastvori prilikom prženja.

U uskoj i dubokoj posudi zagrejte oko 3 prsta ulja, smanjite vatru na slabije i stavite napravljene piroške u njega (po 4-5 komada).

Pržite oko 3-4 minuta sa svih strana. Gotove piroške stavite na kuhinjski ubrus da upiju suvišnu masnoću.

Hrskave spolja, meke i vadzušate iznutra!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: