Šareni krompir u rerni sa ruzmarinom i belim lukom

29/11/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4249
"Samo krompir, a takva đakonija, da odmah sipate još piva "
Priprema15 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno75 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano650
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom desmice3
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • maslac - 3 kašike
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • ruzmarin - 1 kašika, svež (usitnjen)
  • beli luk - 4 čena, usitnjen
  • so - 1 i po kašičica
  • biber - pola kašičice
  • parmezan - trećina šolje, narendan
  • krompir - 6 komada, običan, veći
  • batati - 2 komada, veliki
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; Pravougaona keramička posuda za pečenje.

U posudi se pomešaju istopljeni maslac i maslinovo ulje. Dodaju se usitnjen ili pasiran beli luk, so, biber i ustinjen ruzmarin. Promeša se.

Dve vrste krompira se operu, oljušte se. Iseku se na krugove debljine oko 3 mm. Dodaju se u smesu s maslacem i rukama se promešaju, ali tako da je svaki krug dobro zamašćen.

Uzima se gomilica namašćenog krompira, prethodno postavljeni - jedan krug običnog, jedan batat. Poređaju se da stoje ispravljeni jedan za drugim, dok se ne potroše.

Formira se oko 4-6 redova po dužini kalupa. Prelivaju se ostatkom maslaca iz posude. Posole se.

Peče se na 180 stepeni oko 50-60 minuta. Nakon toga se izvade i posipaju narendanim parmezanom. Vraćaju se u rernu da se dopeku oko 15-20 minuta.

Beleška: Može da se koristi jedna vrsta krompira.
slični recepti ovde

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar