Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od Jabuke»Posan kolač sa alvom i jabukama

Posan kolač sa alvom i jabukama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k330
Posan kolač sa alvom i jabukama
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
30/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Aroma ovog sočnog kolača od jabuke potpuno se uklapa u duh posta. Šta više možete da želite?"

Potrebni sastojci

  • za kolač
  • brašno - 3 šolje
  • skrob - pola šolje
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • cimet - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - tri četvrtine šolje
  • sok od pomorandže - 1 kašičica
  • šećer - 1 i po šolja
  • vanila - 2 kesice
  • jabuke - 2 komada, male
  • alva - 250 g
  • orasi - 50 g
  • šećer u prahu - za posipanje
  • za prekrivanje
  • šećer - četvrtina šolje
  • cimet - 1 kašika
  • margarin - 2 kašike
  • brašno - poal šolje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte suve satojke (brašno, skrob, prašak za pecivo, soda, cimet i so) dva puta.

U večoj posudi pomešajte ulje, sok od pomorandže, šećer i vanilu. Dodaje im u etapama suve sastojke dok se ne dobije ujednačena smesa.

Isecite očišćene jabuke na male kocke, alvu - na veće kocke, a orahe isecite na sitno. U smesu dodajte prevo kocke jabuke, posle kocke alve i na kraju orahe, nakon čega svaki dodati sastojak mešate polako špatulom, da se pomešaju i da se ne uništi alva.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

U posudi prečnika 28 cm stavite list papira za pečenje i podmažite ga uljem. Sipajte smesu i ravnomerno je rasporedite u posudu.

Za prekrivanje pomešajte 2 kašike mekog biljnog margarina sa šećerom, cimetom i brašnom. Promešajte da dobijete masnu i mrvljivu smesu. Pospite trošnu smesu preko kolača ravnomerno i stavite posudu za pečenje u zagrejanu rernu.

Prvih 30 minuta pecite na 180 stepeni, a posle na 160 stepeni 20 minuta dok ne bude gotovo. Ispečeni kolač ostavite da se ohaldi 20 minuta, premestite na odgovarajući tanjir i pospite s malo šećera u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: