Način pripreme
Tiganj prečnika - 20 cm.
1. U posudi se žičanom mutilicom umutite brašno, jaja i prstohvat soli. Dodaje se u porcijama sveže mleko, meša se u glatku smesu. Procedi se kroz cediljku.
Maslac se istopi u tiganju u kome će se pržiti palačinke, a nakon toga se sipa u smesu od jaja. Promeša se. Tiganj se obriše ubrusom, zagreva se ponovo i sipa se kutlača smese.
Palačinke treba da su tanke kao papir, zato ne treba da se prepuni kutlača, oko 4-5 kašika je dovoljno. Razdrma se da se rasporedi smesa ravnomerno. Ispeče se. Gotove palačinke se poređaju jedna na drugu i pokrivaju se toplim tanjirom.
2. Jabuke se oljušte u očiste od semenki. Iseku se na srednje tanke kriške. U tiganju na umerenoj temperaturi se zagreje maslac, dodaje se šećer, cimet i meša se. Dodaje se suvo grožđe, sipaju se kriške jabuke, preliva se sokom od limuna.
Meša se i ostavlja na umerenoj ringli da se blago krčka. Kuva se dok kriške ne omekšaju, ali da se ne razlome, oko 15 minuta. Proverava se da li su gotove kadao kašika ostavlja trag po dnu tiganja. Sklanja se sa ringle.
Palačinke se serviraju u toplom tanjiru, napune se obilno nadevom, uvijaju se. Posipaju se šećerom u prahu.