Način pripreme
Rerna - 180 stepeni; pljosnata posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje; može da se radi u pekaču za hleb; može da se potpuno mesi mikserom ili rukom.
U centar brašna se stavlja kvasac, promeša se i dodaje se toplo sveže mleko, ulje, šećer i so. Zamesi se testo koje u početku izgleda grubo i suvo.
Postepeno se dodaje istopljeni maslac po 1-2 kašike, čeka da ga testo dobro upije uz neperestano mešenje. Dobija se meka lopta od maslaca. Ostavlja se da naraste.
Gotovo testo se meri na vagi i deli na 16 jednakih lopti oko 50-55 grama svaka. Svaka lopta se razvija oklagijom, blago treba da je u obliku kruške, dodaje se namrvljeni sir i uvija se u rolnu.
Poređaju se u posudu za pečenje na rastojanju između sebe i ostavljaju se da narastu još 30 minuta. Namažu se belancem, posipaju se kimom.
Peče se na 180 stepeni oko 15-17 minuta.
Beleška: Da ne bih mesila rukom koristila sam mikser, dodajući maslac na sobnoj temperaturi u kockama.
U početku testo zaista izgleda suvo, grubo, teško, ali nakon dodavanja maslac postaje svetlije, mekše i elastično.
Mikser radi na najmanjoj brzini i to mešenje je oko 15-20 minuta dok se testo potpuno ne odvoji od zidova posude i formira lepu loptu od maslaca.