Način pripreme
Rerna - 150 stepeni;
Posuda za pečenje veličine 20/20 cm pokrivena papirom za pečenje i sa skinutim drškama sa strane;
Radi se mikserom.
Jaja se odvoje na žumanca i belanca. Žumanca i šećer se umute dok ne pobele. Dodaje se maslac u kockama, vanila i kore limuna. Muti se u vazdušastu smesu. Brašno se dodaje iz dva puta, meša se špatulom. Dodaje se i sveže mleko, muti se na maloj brzini miksera.
U posudi se umute belanca u sneg i pažljivo se dodaju u smesu od žumanaca lakim kružnim pokretima. Smesa se sipa u kalup, zagladi se. Peče se tačno na 150 stepeni oko 90 minuta dok ne dobije prijatnu preplanulost. Ohladi se i stavlja u frižider na oko 3 sata.
Nakon toga se iseče na kvadrate, dok se pre toga otklone tanki spoljašnji delovi kolača i u centar svakog kvadrata se stavlja odozgo jedna kugla pavlake. U njenu sredinu se stavlja i četvrtina parčeta limuna kome je prethodno ostrugana kora, ideja je da može da se jede i kora limuna.
Predivan lak kolač sa jakim ukusom i aromom limuna. Naziva se magičan, jer se pri pečenju odvajaju dve kore, jedna je od keksa, a druga gusta od jaja.
Izuzetno je važno da se pazi na temperaturu jer će na većoj kolač da pukne odozgo i dve kore koje treba da se dobiju biće podeljene, a ne jedna u drugoj, i to ne sme da se dozvoli.
Beleška: Pokazujem na jednoj fotografiji kako tačno s jedne strane u jednom uglu rerne je više uhvatilo i tačno tamo se vidi kako se blago podelio kolač. Nije problem što je tako, ne smeta nikako ukusu, ali to se smatra greškom pri pečenju.