Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Magična torta sa kremom od jaja

Magična torta sa kremom od jaja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Magična torta sa kremom od jaja4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Magična, čudesna i veoma, ali zaista veoma ukusna torta"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada, velika
  • maslac - 113 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 135 g
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • kora limuna - narendana kora od 2 limuna
  • brašno - 125 g
  • sveže mleko - 500 g, na sobnoj temperaturi
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 150 stepeni;

Posuda za pečenje veličine 20/20 cm pokrivena papirom za pečenje i sa skinutim drškama sa strane;

Radi se mikserom.

Jaja se odvoje na žumanca i belanca. Žumanca i šećer se umute dok ne pobele. Dodaje se maslac u kockama, vanila i kore limuna. Muti se u vazdušastu smesu. Brašno se dodaje iz dva puta, meša se špatulom. Dodaje se i sveže mleko, muti se na maloj brzini miksera.

U posudi se umute belanca u sneg i pažljivo se dodaju u smesu od žumanaca lakim kružnim pokretima. Smesa se sipa u kalup, zagladi se. Peče se tačno na 150 stepeni oko 90 minuta dok ne dobije prijatnu preplanulost. Ohladi se i stavlja u frižider na oko 3 sata.

Nakon toga se iseče na kvadrate, dok se pre toga otklone tanki spoljašnji delovi kolača i u centar svakog kvadrata se stavlja odozgo jedna kugla pavlake. U njenu sredinu se stavlja i četvrtina parčeta limuna kome je prethodno ostrugana kora, ideja je da može da se jede i kora limuna.

Predivan lak kolač sa jakim ukusom i aromom limuna. Naziva se magičan, jer se pri pečenju odvajaju dve kore, jedna je od keksa, a druga gusta od jaja.

Izuzetno je važno da se pazi na temperaturu jer će na većoj kolač da pukne odozgo i dve kore koje treba da se dobiju biće podeljene, a ne jedna u drugoj, i to ne sme da se dozvoli.

Beleška: Pokazujem na jednoj fotografiji kako tačno s jedne strane u jednom uglu rerne je više uhvatilo i tačno tamo se vidi kako se blago podelio kolač. Nije problem što je tako, ne smeta nikako ukusu, ali to se smatra greškom pri pečenju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: