Način pripreme
Kalup za klafuti se namaže maslacem i posipa se sa 2 kašike šećera koji je raspoređen svuda po kalupu. Rerna - 170 stepeni.
Voće se očisti i ostavlja sa strane. U posudi se umute jaja, so, vanila i šećer u gustu smesu - dok ne pobeli. Iz tri puta se kroz sito dodaje brašno, a mleko iz dva puta, dok se završava brašnom. Dodaje se i kapljica bademovog ekstrakta.
Pažljivo se dodaje i istopljeni maslac sa sobne temperature. Muti se na niskoj brzini miksera.
Voće se sipa u kalup i preliva se smesom.
Peče se na 170-180 stepeni oko 40-45 minuta. Ohladi se oko 15 minuta i pošećeri se blago šećerom u prahu.
Servira se u parčićima torte, blago toplo. Može da se doda i kugla sladoleda.
Beleška: Izuzetno prijatan, brz i lagan kolač. Testo je više kao vrsta palačinke, gusto i sa aromom voća i kapljicom ekstrakta badema. Podizači testa se ne dodaju, tu ulogu igraju umućena jaja sa šećerom.
Originala klafuti po mišljenju Marte Stjuart pravi se sa trešnjama i njihovim košticama. Procenila sam da je lakša varijanta sa očišćenim trešnjama. Takođe može da se koristi svakakvo voće, kupine, maline, borovnice, višnje i tr.