Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Bakalar u rerni sa krompirom i jabukama

Bakalar u rerni sa krompirom i jabukama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Bakalar u rerni sa krompirom i jabukama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
43 min.
Ukupno
63 min.
Porcije
4
"Prefinjeno, raznobojno i toliko ukusno da obavezno treba da ga probate"

Potrebni sastojci

  • bakalar - 430 g, fileti (4 komada)
  • krompir - 2 komada, veliki, srednji
  • luk - 1 glavica, crveni, mali
  • jabuka - 1 komad
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • čili - 1 komad, suva papričica
  • maslinovo ulje - 4 kašike + za mazanje ribe
  • maslac - 13 g
  • sok od limuna - od pola limuna ili po ukusu
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašičica, izvršita
  • so - po ukusu
  • konjak - 4 kašičice
  • divlji luk - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite i osušite filete ribe. Možete da koristite one s kožom ili bez. Natrljajte ih maslinovim uljem i solju i stavite u frižider.

2. Skuvajte krompir, ali ga nemoje raskuvati. Oljuštite i isecite na šajbne debljine malo veće od centimetar. Pospite dno odgovarajuće posude za pečenje (najbolje glinene posude) sa malo maslinovog ulja, poređajte krompir, posolite ga, pospite preko njega biber i alevu papriku i namrvite suvu ljutu papričicu. Beli luk isečen na kružiće takođe rasporedite.

3. Isecite crveni luk i jabuku na kolutove (otklonite semenke) i zagrejte ostatak maslinovog ulja s maslacem. Zapržite prvo luk dok blago ne preplane, nakon toga ga sklonite i u istu masnoću stavite jabuke. Povećajte vatru, da se brzo uhvati boja s obe strane (okrećite kružiće pažljivo da se ne polome). Izvadite i njih iz tiganja, a u njega nalijte sok od limuna i odmah sklonite s vatre. Začinite tu smesu s malo soli.

4. Poređajte ribu preko krompira i stavite po kašiku konjak na svaki file. Rasporedite luk i jabuku i prelijte smesom od masnoće i limunovog soka.

5. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12-13 minuta i servirajte ukrašavajući svaku porciju strukom divljeg luka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Top recepti