Način pripreme
1. Operite i osušite filete ribe. Možete da koristite one s kožom ili bez. Natrljajte ih maslinovim uljem i solju i stavite u frižider.
2. Skuvajte krompir, ali ga nemoje raskuvati. Oljuštite i isecite na šajbne debljine malo veće od centimetar. Pospite dno odgovarajuće posude za pečenje (najbolje glinene posude) sa malo maslinovog ulja, poređajte krompir, posolite ga, pospite preko njega biber i alevu papriku i namrvite suvu ljutu papričicu. Beli luk isečen na kružiće takođe rasporedite.
3. Isecite crveni luk i jabuku na kolutove (otklonite semenke) i zagrejte ostatak maslinovog ulja s maslacem. Zapržite prvo luk dok blago ne preplane, nakon toga ga sklonite i u istu masnoću stavite jabuke. Povećajte vatru, da se brzo uhvati boja s obe strane (okrećite kružiće pažljivo da se ne polome). Izvadite i njih iz tiganja, a u njega nalijte sok od limuna i odmah sklonite s vatre. Začinite tu smesu s malo soli.
4. Poređajte ribu preko krompira i stavite po kašiku konjak na svaki file. Rasporedite luk i jabuku i prelijte smesom od masnoće i limunovog soka.
5. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12-13 minuta i servirajte ukrašavajući svaku porciju strukom divljeg luka.
Prijatno!