Način pripreme
Očistimo i operemo celu apoteku od povrća. Isečemo namirnice na sitne parčiće. Boraniju skratimo i sečemo na 1, 5 do 2 cm. Da se oseća. U šerpu sa vrelim i posoljenim bujonom od povrća stavljamo biljnu masnoću i dodajemo luk, šargarepu i paškanat.
So izvlači tečnost iz povrća i ono se sotira za kraće vreme. Tako skraćujemo toplotnu obradu i čuvamo vitamine.
Nakon što omekšaju dodajemo praziluk, krompir, isečene drške listova cvekle, boraniju, grašak i koren peršuna. Supa se krčka pod poklopcem na veoma slaboj vatri.
Nakon otprilike deset minuta dodajemo paradajz isečen na kocke ili pasiran, majčinu dušicu u grančicama, leblebije, brokoli.
Začinjavamo biberom i dodajemo so, ako je neophodno.
Povrće je skuvano, u kuhinji miriše na ukusno i vreme je za začinjavanje. Umutimo mleko i žumance i podesimo temperaturu postepeno sa malo bujona. Serviramo supu vruću, garniranu s mnogo soka od limuna i posutu listićima sveže majčine dušice. Nek vam je slatko i budite zdravi!