Način pripreme
Neophodni su vam drveni štapići za sladoled. Za kalupe se koriste male kartonske čaše od kafe.
U šerpu s čvrstim dnom se sipa šećer, skrob, kakao i so. Promešaju se žičanom mutilicom. Uz neprestano mešanje se naliva 80 ml od ukupnog mleka da se dobije gusta pasta, dok se nastavlja da se muti mutilicom da bi bila maksimalno glatka.
Nakon toga se dodaje i ostatak mleka, pavlaka i isečena na sitno čokolada. Šerpa se stavlja na umerenu ringlu i meša se neprestano, oko 2 minuta, dok se ne zgusne, da postane kao težak majonez.
Vreme se meri, nakon što počnu da se pojavljuju balončići prilikom vrenja. Sklanja se sa ringle i dodaju se vanila i maslac. Meša se pažljivo špatulom, da bude potpuno glatko. Smesa se izliva u pripremljene kartonske čaše, u manje od polovine čaše.
Stavljaju se u zamrzivač i nakon oko 45-50 minuta, nakon što je smesa već počela da se steže, u sredinu svaka čaše se stavlja drveni štapić. OStavlja se u zamrzivaču najmanje oko 4-5 sati ili tokom 1 noći.
Vađenje sladoled kolača iz čaše dešava se kad se svaki kalup potopi na nekoliko sekundi u vrelu vodu.
Beleška: Od ove smese izađe oko 4-5 kartonskih čaša. Može da se sprema i sa mlečnom čokoladom, po želji i ukusu.
Bogato, jako čokoladno zadovoljstvo za vrele letnje dane.