Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Čokoladni fadž sladoled

Čokoladni fadž sladoled

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Čokoladni fadž sladoled
Fotografije: Iliana Dimova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Čokomanija je naša omiljena ludost"

Potrebni sastojci

  • šećer - 65 g
  • kukuruzni skrob - 1 kašike (9 g)
  • kakao - 2 kašike, visok procenat (14 g)
  • so - prstohvat
  • sveže mlelko - 240 ml, visok procenat, sobna temperatura
  • pavlaka - 60 ml (visok procenat 35 - 40%)
  • čokolada - 45 g, sitno isečena (visok procenat kakaa)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • maslac - pola kašile (7 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Neophodni su vam drveni štapići za sladoled. Za kalupe se koriste male kartonske čaše od kafe.

U šerpu s čvrstim dnom se sipa šećer, skrob, kakao i so. Promešaju se žičanom mutilicom. Uz neprestano mešanje se naliva 80 ml od ukupnog mleka da se dobije gusta pasta, dok se nastavlja da se muti mutilicom da bi bila maksimalno glatka.

Nakon toga se dodaje i ostatak mleka, pavlaka i isečena na sitno čokolada. Šerpa se stavlja na umerenu ringlu i meša se neprestano, oko 2 minuta, dok se ne zgusne, da postane kao težak majonez.

Vreme se meri, nakon što počnu da se pojavljuju balončići prilikom vrenja. Sklanja se sa ringle i dodaju se vanila i maslac. Meša se pažljivo špatulom, da bude potpuno glatko. Smesa se izliva u pripremljene kartonske čaše, u manje od polovine čaše.

Stavljaju se u zamrzivač i nakon oko 45-50 minuta, nakon što je smesa već počela da se steže, u sredinu svaka čaše se stavlja drveni štapić. OStavlja se u zamrzivaču najmanje oko 4-5 sati ili tokom 1 noći.

Vađenje sladoled kolača iz čaše dešava se kad se svaki kalup potopi na nekoliko sekundi u vrelu vodu.

Beleška: Od ove smese izađe oko 4-5 kartonskih čaša. Može da se sprema i sa mlečnom čokoladom, po želji i ukusu.

Bogato, jako čokoladno zadovoljstvo za vrele letnje dane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: