Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Mekike kao uštipci

Mekike kao uštipci

Viktoriya AfzaliViktoriya Afzali
Inovator
6722212
Mekike kao uštipci4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Tople, meke i vazdušaste... kako samo baba može da ih napravi"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 400 g sa 2 % mlečne masti
  • soda bikarbona - 1 kašičica, puna
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - koliko upije (oko 500 g)
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Testo može da se zamesi još uveče.

U širokoj posudi prosejemo brašno. U kiselo mleko stavljamo sodu i ostavljamo 5 minuta da dobro naraste.

Posolimo i počinjemo da mešamo, dok ne zamesimo testo koje se ne lepi. Čistu posudu namažemo ulje i namažemo testo. Stavljamo ga u nju i zavijamo najlonom da se ne isuši.

Stavljamo u frižider, ako smo ga ranije napravili. Kada rešimo da pravimo uštipke, vadimo odmah testo i u zagrejanoj masnoći pržimo oblikovane uštipke.

Budu gotove veoma brzo i dosta se podignu. Testo može bez problema da se čuva dva dana u frižideru.

Uštipke serviramo tople. One su sjajna kombinacija i za slatko i za slano.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: