Način pripreme
Neophodan je kalup s prstenom prečnika 20 cm, pokriven papirom.
Počinje se sa pripremanjem voća, da bude vremena da se potpuno ohladi. U šerpu se stavlja voće sa šećerom, sok od limuna i stavljaju se na umerenu ringlu. Meša se neprestano oko 15 minuta. Vreme se računa od kad počne da vri.
Sos treba da se zgusne i da ostavlja trag po dnu šerpe. Sklanja se sa ringle i stavlja se u cediljku, da se odstrane semenke od voća. Treba da ostane tačno jedna šaka semenki.
Želatin se natopi u hladnoj vodi i ostavlja da nabubri oko 10 minuta. Nakon toga se stavlja na veoma slabu ringlu da postane tečan, nakon čega se sipa u voćni sos. Promeša se i ostavlja sa strane.
U kalup pokriven papirom poređaju se piškote po dnu, oko 4-6 komada, tako što se popune i prazna mesta. Sa strane se poređaju piškote uspravno, da popune ceo kalup.
Čokolada se stavlja u posudu da se istopi na pari. Želatin se stavlja u vodu da nabubri oko deset minuta, nakon toga se topi na veoma slaboj ringli pretvori u tečnost i sipa se u čokoladu. Promeša se.
U posudi se pomeša maskarpone sa šećerom u prahu, promeša se. Pavlaka se umuti mikserom u sneg. U maskarpone se dodaje pavlaka, kašiku po kašiku. Dobija se lep vazdušast krem. Ova smesa se deli na dva dela.
Jedan deo se pomeša sa čokoladom i sipa se na dno kalupa. Dodaju se dve tri šake svežeg voća, po želji, blago se rukom pritisnu. Ostavlja se u frižider na oko 20-30 minuta.
Drugi deo maskarponea se pomeša sa voćnim sosom.Promeša se špatulom. Dobija se prijatan vazdušast crveni krem koji se sipa preko ohlađenog čokoladnog sloja. Zagladi se blago špatulom. Ostavlja se u frižider na najmanje 6 sati ili 1 noć.
Kad se šarlota potpuno ohladi, dok je još u kalupu vezuje se traka, sklanja se prsten i posipa se svežim voćem po želji. Blago se posipa šećerom u prahu.
Krem od malina
Voće se pasira sa šećerom i lumunovim sokom. Smesa se stavlja u cediljku da se odstrane semenke. Dobija se gusti sos od malina koji se čuva u frižideru.
Šarota se iseče na parčiće i preliva se po želji kremom od malina.
Beleška: Raskošna Šarlota. Svea, miriše na šumsko voće. Teško se seče na parčiće, zato svaku put, nož kojim se reže treba da se potapa u vrelu vodu, osuši se i koristi.
Recept je lak, nije težak, samo opis koji sam dala je veći. Zaslužuje da se proba i veoma je efektna kada se stavi na sredinu stola pri serviranju. Lepa je.