Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Piškota»Torta Šarlota sa šumskim voćem i maskarpone sirom

Torta Šarlota sa šumskim voćem i maskarpone sirom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k212
Torta Šarlota sa šumskim voćem i maskarpone sirom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
14/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"I da ne štedite ovu torticu - želimo duple komade od nje"

Potrebni sastojci

  • piškote - 200 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • Prvi krem
  • šumsko voće - 300 g, zamrznuto
  • šećer - 120 g
  • voda - 50 ml
  • kukuruzni skrob - 30 g
  • Drugi krem
  • maskarpone sir - 250 g
  • čokolada - 100 g, bela
  • slatka pavlaka - 200 ml, tečna
  • za garniranje
  • šumsko voće - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu tortu Šarlota sam koristila prsten sa prečnikom 22 cm.

Stavite prsten na poslužavnik za torte.

U posudu sipajte sveže mleko. Nisam dodaval šećer i arome, ali svako može da stavi začine po svom ukusu.

Umočite na kratko svaku piškotu u sveže mleko i poređajte ih gusto jednu do druge na dno. Nakon toga rasecite ostale piškote na dve polovinice i poređajte ih po bordnu prstena.

Za prvi krem koristite zamrznuto šumsko voće - maline, brusnice, borovnice i aroniju. Vi možete da koristite drugi miks, važno je da količina bude 300 g.

Stavite zamrznuto voće u kaserolu i dodajte šećer. Izmešajte i stavite na ringlu. Kuvajt eih 10 minuta kada provri, periodično mešajući.

U posudi pomešajte kukuruzni skrob sa 50 ml hladne vode i izmešajte dok ne postane homogeno.

Sipajte ovu smesu u voće u tankom mlazu, mešajući.

Ostavite voćni krem na ringlu dok se ne zgusti.

Nakon toga ostavite da se blago ohladi i stavite na koru od piškota.

Izravnajte i stavite u frižider na pola sata.

Za to vreme pređite na pravljenje krema.

Maskarpone sir treba da bude na sobnoj temepraturi, a tečna pavlaka dobro ohlađena.

Izlomite čokoladu i dodajte u nju 100 ml tečne pavlake. Stavite ih u posudu na vedenu paru i mešajte dok se čokolada u potpunsotoi ne istopi. Možete da istopite čokoladu u mirkotalasnoj rerni na 30 sekundi. Ostavite da se ohladi.

Ostalih 100 ml pavlake mutite mikserom na visokim obrtajima u vazdušast krem.

Takođe umutite i maskarpone, ali na niskom stepenu miksera.

U maskarpone dodajte čokoladni krem koji se već ohladio do sobne temperature. Izmešajte.

Nakon toga dodajte i umućenu pavlaku u delovima, ali već mešajući špatulom.

Rasporedite ovaj krem po prvom i izravnajte.

Tortu sa piškotama garnirajte sa još zamrznutog voća ili kako vam se dopada. Možete da stavite voće iz slatkog ili da izrendate malo čokolade. Sve je pitanje ukusa.

Stavite tortu u frižider na nekolik sati, najbolje na jednu noć.

Nakon toga skinite prsten i uživajte u ovoj ukusnoj Šarloti sa šumskim vićem i maskarpone sirom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: