Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od piškota»Šarlota sa šumskim voćem i kremom od malina

Šarlota sa šumskim voćem i kremom od malina

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Šarlota sa šumskim voćem i kremom od malina
Fotografije: marcheva14
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Uživanje za oči i nepce!"

Potrebni sastojci

  • ŠUMSKO VOĆE
  • šumsko voće - 300 g, maline, brusnice, borovnice, kupine
  • šećer - 70 g, kristal
  • sok od limuna - 30 ml (2 kašike)
  • želatin - 1 pakovanje
  • voda - 3 kašike
  • MASKARPONE NADEV
  • maskarpone - 450 g
  • pavlaka - 400 ml, ohlađena
  • želatin - 1 kašičica
  • voda - 1 kašika
  • šećer u prahu - 3 kašike
  • ČOKOLADNI NADEV
  • čokolada - 150 g, poluslatka
  • pavlaka - 80 ml
  • želatin - 1 kašičica
  • voda - 1 kašika
  • piškote - 25 - 27 komada, zavisi od kalupa, može i malo više
  • voće - sveže za posipanje
  • šećer u prahu
  • menda - sveža, za raskoš
  • KREM OD MALINA
  • maline - 300 g, sveže
  • sok od limuna - 1 kašika
  • šećer - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Neophodan je kalup s prstenom prečnika 20 cm, pokriven papirom.

Počinje se sa pripremanjem voća, da bude vremena da se potpuno ohladi. U šerpu se stavlja voće sa šećerom, sok od limuna i stavljaju se na umerenu ringlu. Meša se neprestano oko 15 minuta. Vreme se računa od kad počne da vri.

Sos treba da se zgusne i da ostavlja trag po dnu šerpe. Sklanja se sa ringle i stavlja se u cediljku, da se odstrane semenke od voća. Treba da ostane tačno jedna šaka semenki.

Želatin se natopi u hladnoj vodi i ostavlja da nabubri oko 10 minuta. Nakon toga se stavlja na veoma slabu ringlu da postane tečan, nakon čega se sipa u voćni sos. Promeša se i ostavlja sa strane.

U kalup pokriven papirom poređaju se piškote po dnu, oko 4-6 komada, tako što se popune i prazna mesta. Sa strane se poređaju piškote uspravno, da popune ceo kalup.

Čokolada se stavlja u posudu da se istopi na pari. Želatin se stavlja u vodu da nabubri oko deset minuta, nakon toga se topi na veoma slaboj ringli pretvori u tečnost i sipa se u čokoladu. Promeša se.

U posudi se pomeša maskarpone sa šećerom u prahu, promeša se. Pavlaka se umuti mikserom u sneg. U maskarpone se dodaje pavlaka, kašiku po kašiku. Dobija se lep vazdušast krem. Ova smesa se deli na dva dela.

Jedan deo se pomeša sa čokoladom i sipa se na dno kalupa. Dodaju se dve tri šake svežeg voća, po želji, blago se rukom pritisnu. Ostavlja se u frižider na oko 20-30 minuta.

Drugi deo maskarponea se pomeša sa voćnim sosom.Promeša se špatulom. Dobija se prijatan vazdušast crveni krem koji se sipa preko ohlađenog čokoladnog sloja. Zagladi se blago špatulom. Ostavlja se u frižider na najmanje 6 sati ili 1 noć.

Kad se šarlota potpuno ohladi, dok je još u kalupu vezuje se traka, sklanja se prsten i posipa se svežim voćem po želji. Blago se posipa šećerom u prahu.

Krem od malina

Voće se pasira sa šećerom i lumunovim sokom. Smesa se stavlja u cediljku da se odstrane semenke. Dobija se gusti sos od malina koji se čuva u frižideru.

Šarota se iseče na parčiće i preliva se po želji kremom od malina.

Beleška: Raskošna Šarlota. Svea, miriše na šumsko voće. Teško se seče na parčiće, zato svaku put, nož kojim se reže treba da se potapa u vrelu vodu, osuši se i koristi.

Recept je lak, nije težak, samo opis koji sam dala je veći. Zaslužuje da se proba i veoma je efektna kada se stavi na sredinu stola pri serviranju. Lepa je.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: