Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Austrijska pereca

Austrijska pereca

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Austrijska pereca
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
13 min.
Ukupno
63 min.
Porcije
6
"Predivna slana pereca i čaša lepog piva - živela mala zadovoljstva na kraju dana!"

Potrebni sastojci

  • voda - 240 g, mlaka
  • kvasac - 6 g ili 2 kašičice, suvi
  • šećer - 1 supena kašika, kristal
  • brašno - 225 g
  • brašno - 130 g, crno
  • smeđi šećer - 1 supena kašika, svetao
  • maslac - 25 g ili 2 supene kašike, rastopljen
  • so - 1 kašičica
  • voda - 2 listre + 90 g
  • soda za hleb
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • pavlaka - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 230 stepeni

Ravan pleh, obložen aluminijumskom folijom i namazana sprejem.

U 240 ml vode stavite suvi kvasac i beli šećer i ostavite da nadođe oko 10/15 minuta.

U posudi miksera pomešajte brašno, smeđi šećer i so. Mešajte. Postepeno dodajte kvasac i mutite na slaboj brzini miksera. Dodajte rastopljeni maslac. Mutite na srednjoj brtini miksera, dok se ne dobije lepa lopta testa, koja se odvaja od ivica posude, oko 5 minuta.

Oblikujte testo u loptu i stavite u namazanu posudu, okrećite se sa svih strana da se namaže. Ostavite da nadođe oko 1 sat. Kad testo bude gotovo rukama pritisnite odozgo da izađe vazduh iz testa i ostavite da odstoji oko 5 minuta.

Testo podelite na šest jednakih delova, oko 105 g svaki i pokrijte krpom. Uzmite jednu loptu rukama i oblikujte fitilj dužine 60 cm, sredina treba da bude deblja, a krajevi tanji. Oblikujte polukrug u obliku potkovice, dva kraja se seku u levo i u desno od 5-7 cm od ivica fitilja, malo pokvasite vodom da bi mogli da se zalepe u osnovno testo, savijte i zalepite prema dnu potkovice, treba da se seku. Ostavite na papiru za pečenje.

Dva litra vode zajedno sa sodom ugrejte na vatri da voda provri i rešetkastom kašikom svaku perecu stavite u vodu na 30 sekundi sa svih strana.

Izvadite i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje. Namažite umućenim žumancem sa pavlakom, pospite krupnom soli u kristalima. Pecite na 230 stepeni 10-15 minuta.

Izvor: Austrijska kuhinja.

Източник:Inače ne koristim crno brašno i zato sam pravila sa belim italijanskim za torte i kolače, a one je veoma mekano i nije za pravljenje tvrdog testa i trebalo je da se doda još 3 supene kašike brašna da bi se dobila lepa lopta od testa. Možete raditi i brašnom za picu. MIslim da to nema veze za recept i smatram da bi se i od običnog brašna dobile predivne perece.

Koristila sam sprej za mazanje alumininjumske folije, ali možete i koristiti i drugu vrstu premazivanja, važno je da se dobro namaže folija da se ne bi zalepile za nju.

Možete posuti i semenom maka, takođe i susamom. Pitanje izbora.

Za tačnu veličinu loptica testa koristila sam električnu vagu.

Važno je gledati vreme kuvanja perece sa svake strane, jer ako se kuva duže, testo će se raspsti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: