Način pripreme
Rerna 230 stepeni
Ravan pleh, obložen aluminijumskom folijom i namazana sprejem.
U 240 ml vode stavite suvi kvasac i beli šećer i ostavite da nadođe oko 10/15 minuta.
U posudi miksera pomešajte brašno, smeđi šećer i so. Mešajte. Postepeno dodajte kvasac i mutite na slaboj brzini miksera. Dodajte rastopljeni maslac. Mutite na srednjoj brtini miksera, dok se ne dobije lepa lopta testa, koja se odvaja od ivica posude, oko 5 minuta.
Oblikujte testo u loptu i stavite u namazanu posudu, okrećite se sa svih strana da se namaže. Ostavite da nadođe oko 1 sat. Kad testo bude gotovo rukama pritisnite odozgo da izađe vazduh iz testa i ostavite da odstoji oko 5 minuta.
Testo podelite na šest jednakih delova, oko 105 g svaki i pokrijte krpom. Uzmite jednu loptu rukama i oblikujte fitilj dužine 60 cm, sredina treba da bude deblja, a krajevi tanji. Oblikujte polukrug u obliku potkovice, dva kraja se seku u levo i u desno od 5-7 cm od ivica fitilja, malo pokvasite vodom da bi mogli da se zalepe u osnovno testo, savijte i zalepite prema dnu potkovice, treba da se seku. Ostavite na papiru za pečenje.
Dva litra vode zajedno sa sodom ugrejte na vatri da voda provri i rešetkastom kašikom svaku perecu stavite u vodu na 30 sekundi sa svih strana.
Izvadite i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje. Namažite umućenim žumancem sa pavlakom, pospite krupnom soli u kristalima. Pecite na 230 stepeni 10-15 minuta.
Izvor: Austrijska kuhinja.
Източник:Inače ne koristim crno brašno i zato sam pravila sa belim italijanskim za torte i kolače, a one je veoma mekano i nije za pravljenje tvrdog testa i trebalo je da se doda još 3 supene kašike brašna da bi se dobila lepa lopta od testa. Možete raditi i brašnom za picu. MIslim da to nema veze za recept i smatram da bi se i od običnog brašna dobile predivne perece.
Koristila sam sprej za mazanje alumininjumske folije, ali možete i koristiti i drugu vrstu premazivanja, važno je da se dobro namaže folija da se ne bi zalepile za nju.
Možete posuti i semenom maka, takođe i susamom. Pitanje izbora.
Za tačnu veličinu loptica testa koristila sam električnu vagu.
Važno je gledati vreme kuvanja perece sa svake strane, jer ako se kuva duže, testo će se raspsti.