Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Praznični oval»Novogodišnji poslužavnik sa sirevima

Novogodišnji poslužavnik sa sirevima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Novogodišnji poslužavnik sa sirevima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
4
"Čim će se sipati šampanjac za novu godinu red je da se ima i jedan izvrstan tanjir sa sirevima"

Potrebni sastojci

  • mančego - 250 g
  • grijer - 50 g
  • topljeni sir - 60 g
  • bri - 150 g
  • parmezan - 100 g (ili drugi jak, aromatičan, tvrdi sir)
  • paprika - 1 komad, crvena
  • divlji luk - za posipanje
  • mladi luk - za posipanje
  • slatko - po izboru
  • nar - zrnca, za posipanje
  • šunka - oko 30 g, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Da bismo novogodišnju trpezu učinili lepšom predlažemo vam sledeći način za serviranje različitih aromatičnih sireva. Možete sireve naznačene u receptu da zamenite drugim vrstama, kao i da dodate još prema vašem ukusu.

Obavezan je samo sir mančego, pomoću koga ćemo napraviti jelkicu, ali za tu svrhu ne treba da je najzrelija vrsta, već polu zrela, jer u suprotnom bi se izlomili parčići.

Porcije u receptu su četiri, ali ako ste veće društvo, razume se, povećajte količine. Prvo spremamo jelkicu, a za tu svrhu nabavljamo drvenu čačkalicu.

U njenu osnovu nanižemo parčiće sira, da stoji ispravljena, i ostatak sira mančego sečemo u trouglove - nekoliko većih, nekoliko srednjih i na kraju male.

Nanižemo veće u osnovu i postepeno završavamo sa ostalima. Dodatno nanižemo i najmanje i dobijamo lepu jelku. Po njenim grančicama poprskamo šunku u parčićima i iseckan mladi luk, a od crvene paprike isečemo i stavimo zvezdu na vrh.

Ostale sireve sečemo na proizvoljne parčiće i poređamo oko jelke. Ukrašavamo sa još crvene paprike i divljeg luka.

Posipamo zrncima nara i serviramo sa slatkom po izboru.

Savet: Ne servirajte sireve dirktno iz frižidera, već ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi bar 20 minuta, da puste svoju aromu.

Prijatno i srećan praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: