Seoska krvavica

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Seoska krvavica
Fotografije: Maria Simova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Neverovatno meze, koje je najbolja dopuna domaćem vinu"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 3 kg, šareno
  • džigerica - 1, 5 kg
  • pluća - 1, 5 kg
  • svinjsko srce - 1 komad
  • pirinač - 250 g
  • luk - 3 glavice
  • so - po ukusu
  • biber - 10 g, mleveni
  • piment - 10 g
  • kumin - 10 g
  • čubar - 3 kašike
  • ljuta paprika - 1 komad, suva
  • svinjska creva - 1 komplet
* merne jedinice

Način pripreme

Operite creva mnogo dobro, sa obe strane (iznutra i spolja) okrećući ih pod tekućom vodom. Operite meso, pluća, jetru i srce, osušite ih.

Iseckajte ih na mnogo sitno ili sameljite na krupno zajedno s lukom. Očistite i operite pirinač, skuvajte u posoljenoj vodi dok ne bude polugotov, procedite dobro.

Dodajte ga u samlevene sastojke, zajedno sa mlevenim začinima, ljutom paprikom iseckanom na veoma sitno i zamesite mnogo dobro u ujednačenu smesu.

Ostavite 1-2 sata da odstoji, nakon toga napunite creva pomoću levka, vezujući dva kraja koncem.

Izbušite creva oštrim predmetom, (iglom, ražnjićem) i poređajte u mrežu za krompir. Napunite veliku posudu (da se stane opušteno) vodom, stavite na vatru da provri, zavežite i stavite u vrelu vodu.

Povremeno probodite krvavicu šišom (da ne bi pukla creva) tako što zavrćete mrežicu. Kuvajte dok ne bude gotovo oko 90 minuta nakon što provri.

Ohladite skuvanu krvavicu i čuvajte je na hladnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: