Način pripreme
U plehu pokvasite i zapecite susam u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobije zlatnu boju, periodično mešajte da ne zagori. Kad se ohladi sameljite ga u blederu na prah, ostavite sa strane.
U posudu sipajte ulje, sok od pomorandže, sok od limuna i sitno izrendanu koru od limuna. Dodajte konjak, cimet i šećer, promešajte. U 1 šolji od prosejanog brašna sipajte sodu i prašak za pecivo, promešajte i dodajte u tečnu smesu, ponovo promešajte.
Preostalo brašno dodajte u etapama uz neprestano mešanje i zamesite meko testo koje se ne lepi po prstima.
Od njega oblikujte loptice veličine oraha i poređajte ih u pleh, namazan uljem i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene loptice ostavite da se potpuno ohlade.
Za to vreme u šerpi pomešajte vodu i med, stavite na vatru i kad provri i kad se uverite da se med potpuno rastopio, skinite sa vatre.
Hladne loptice od cimeta potopite na kratko u sirup sa medom i uvaljajte u prah od susama.
Odlični keksići sa medom i cimetom za Božićni post, i ne samo, liče na grčke keksiće Melomakarona.