Način pripreme
1. Jedan patlidžan isecite na kružiće debljine malo manje od 1 cm, drugi isecite po dužini na dva dela. Stavite u slanu vodu na 20 minuta da se odvoji gorak sok.
2. Ugrejte rernu na 200 stepni i poređajte komade u pleh. Prelijte ili naprskajte polovinom maslinovog ulja i pecite dok ne bude gotovo, nemojte da prepečete (kružićima je potrebno manje vremena, njih izvadite ranije, a dva velika dela pecite još nekoliko minuta).
3. Dok se patlidžan hladi, pripremite nadev. Sitno isecite šalot i propržite ga na umerenoj vatri sa preostalim maslinovim uljem. Dodajte prstohvat soli i kuvajte 4-5 minuta, nakon toga sipajte brašno i pecite 2 minuta.
4. Sipajte mleko iz dva puta i mešajte energično da se dobije glatka konsistencija. Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta uz neprestano mešanje. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Bešamel treba da bude gust, kao smesa za krokete.
5. Isecite buđavi sir na komade i stavite je u toplu smesu. Ostavite da se ohladi, mešajte s vremena na vreme da se sir rastopi i da se ne stvori tvrda kora odozgo.
6. Uzmite dve polovine patlidžana, odvojite i bacite koru, a unutrašnjost sitno iseckajte. Dobro ocedite vodu koja se odvaja i dodajte u smesu za nadev, dobro promešajte.
7. Sastavite kule tako što uzmete krug patlidžana, rasporedite od nadeva i odozgo staivte drugi krug, preko njega stavite još nadeva i posle komadić mocarele, približno iste veličine i krug paradajza. Odozgo pospite tendanim kačkavaljem /stavila sam slike za svaki korak/.
8. Sastavljene kule od patlidžana stavite na kratko u rernu, prethodno ugrejanu na 200 stepeni, samo dok se kačkavalj rastopi.
9. Servirajte tople, ukrašene listićima rukole.
Od navedenih sastojaka se dobijaju 4 komada.
Neka vam je slatko!