Prefinjena torta Esterhazi

Prefinjena torta Esterhazi
Fotografije: Veselina Konstantinova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Pripremite se za savršeno balansiran ukus i neodoljiv miris"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • belanca - 8 komada
  • šećer - 170 g
  • bademi - 200 g, oljušteni
  • esencija badema
  • za koru
  • žumanca - 9 komada
  • šećer u prahu - 150 g
  • brašno - 70 g
  • maslac - 250 g
  • sveže mleko - 250 g
  • vanila - 2 komada, u prahu
  • limun - 1 komad, izrendana kora
  • za glazuru
  • belanca - 1 komad
  • šećer u prahu - 200 g
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • prirodna čokolada - 50 g
  • za dekoraciju
  • bademi - 70 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo oljuštite bademe. Potopite ih u vrelu vodu, nakon toga skinite ljusku. Osušite ih i pecite u rerni na 170 stepeni oko 10 minuta.

Nakon toga počnite sa pripremom fila. U posudi pomešajte umućena jaja, šećer u prahu, brašno i oko 50 ml svežeg mleka. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Ugrejte preostalo mleko i lagano dodajte u smesu od žumanaca. Vratite celu smesu u posudu u kojoj je bilo mleko. Uz neprestano mešanje kuvajte na tihoj vatri, dok se fil ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi.

Umutite maslac na sobnoj temperaturi i pomešajte ga sa gotovim filom. Dodajte izrendanu koru limuna i mešajte s vremena na vreme da se ne stvori korica.

Umutite belanca sa većim delom šećera na čvrst sneg. Dodajte sok od limuna i esenciju badema.

Sameljite bademe u blenderu sa 2 supene kašike šećera od ukupne količine šećera za kore. Dodajte bademovo brašno u smesu od belanaca i pažljivo promešajte.

Rasporedite smesu na pet delova. Svaki deo rasporedite u pleh, sa ivicama koje se otvaraju i obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni sa ventilatorom.

Ostavite kore da se ohladi i pažljivo skinite papir. Sastavite tortu tako što svaku koru namažete tankim slojem fila. Zalepite ih. Sa strane ukrasite mlevenim bademima.

Umutite belanca sa sokom od limuna i šećerom u prahu, dok ne dobijete željenu konsistenciju. Glazirajte tortu odozgo. Rastopite čokoladu na pari i oblikujte paučinu, koja je karakteristična za ovu tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: