Način pripreme
Priprema torte počinje sa filom.
1. U posudi se pomešaju žumanca, šećer u prahu i muti se mikserom dok ne pobeli. Dodaje se brašno i 50 ml mlakog svežeg mleka. Meša se spatulom. Preostalo mleko - 200 ml se stavlja na vatru da provri i lagano se dodaje u smesu od žumanaca, neprestano se muti mikserom. Kuva se dok se ne dobije gust krem i stalno se meša. Skida se sa vatre i dodaje se vanila. Potpuno se ohladi.
2. Belanca se mute mikserom, na slaboj brzini, da se dobije pena, dodaje se šećer iz dva puta i muti se dok se ne dobije lep i sjaja sneg, dodaju se i kapljice ekstrakta od badema. Spatulom se dodaju i bademi iz blendera. Meša se dok se ne dobije homogena smesa.
Dobijeno testo se deli na 6 delova, jednake porcije preko 6 krugova od papira za pečenje, isečenih prema prečniku kalupa za torte.
Smesa od belanaca se ravnomerno rasporedi u ocrtani krug, ostavlja se nekoliko milimetara ka unutra, od ivica papira. Peče se na 180 stepeni oko 7 minuta. Jedna po jedna. Ostavljamo da se ohladi i pažljivo se skida papir.
3. U hladan krem od žumanca se dodaje mekani maslac i muti se mikserom, dok se ne dobije gladak krem.
4. Sastavljanje torte je na standardan način, kora-fil, kora i završava se filom, namaže se i sa strane. Ostavljamo na bar 2 sata u frižideru.
5. Sa listićima badema, zapečenih u tiganju, se pokrivaju ivice torte, a takođe i krajevi.
6. Čokolada se rastopi na pari sa 1 supenom kašikom ulja i stavlja se u špric, kad se dovoljno ohladi. Belance se umuti viljuškom i dodaje se šećer u prahu i sok od limuna. Dobro se meša i ne treba da bude mnogo tečno, a ako je tako, dodaje se još šećera u prahu. Sipa se u centar torte i ravnom spatulom za torte ili ravnim i širokim nožem se ravnomerno rasporedi samo odozgo.
Bademi, koji su po periferiji će je zadržati u sredini. Špricem se stavlja čokolada, počinje se od sredine i vrti se do kraja torte. Odmah nakon oblikovanje krugova /spirala/ čačkalicom za zube ili ražnjićem se oblijuje šara - prelazi se kroz čokoladu poprečno, pravi se prvo preko cele torte, a posle štapićem od ivica ka centru, a posle u obrnutim pokretima.
Drži se 6 sati u frižideru pre serviranja.
PS: Kod mene je bilo samo 4 kore. Gramaža je merena elektronskom vagom.