Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Puslice»Francuski kolač Mervelleux

Francuski kolač Mervelleux

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Francuski kolač Mervelleux
Fotografije: marcheva14
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
175 min.
Porcije
10
"Nije slatkš, nego pravo kulinarsko čudo, kako čovek da ne proba?"

Potrebni sastojci

  • šećer - 100 g, kristal
  • belanca - 4 komada (100 g) hladna
  • šećer u prahu - 100 g
  • so - 1 prstohvat
  • sok od limuna - 2 - 3 kapljice
  • vanila - 1 kašičice, ekstrakt
  • ZA ČOKOLADNI NADEV
  • pavlaka - 500 ml, visoki procenat masti, hladan
  • čokolada - 300 g za topljenje
  • čokolada - 200 g, izrendana
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna- 90-100 stepeni.

Pripremamo ravan pleh, obložen papirom za pečenje.

U posudu miksera sipajte belanca, dodajte prstohvat soli. Mutite dok ne dobijete penu i dodajte 1/3 kristal šećera, mutite na visokoj temperaturi miksera.

Dodajte i drugu trećinu šećera i mutite 1 minut, takođe na velikoj brzini, dodajte vanilu i preostali šećer i mutite 3 minuta. Smese od belanaca treba da bude čvrsta.

Skinite sa miksera i kroz cediljku dodajte šećer u prahu. Mešajte spatulom dok ne upije potpuno. Proces liči na mešanje smese za francuske makarone - rotirajućim pokretima spatule i lagano gnječenje merenga.

Smesu stavite u špric sa običnim, širokim nastavkom i napravite ravne krugove oko 5-6 cm. Sipajte samo u jednom pravcu, kao spirala.

Pecite na 90-100 steepni oko 100-150 minuta ili do trenutka kad mogu da se lako odlepe sa papira ili kad se udare da se čuje jak, šupalj zvuk. Ostavite ih u rerni dok se potpuno ne ohlade.

Na pari rastopite čokoladu. Ostavite sa strane.

Mutite pavlaku dok ne dobijete meke vrhove, ali da bude čvrsta. U rastopljenu čokoladu dodajte 2 velike supene kašike pavlake, promešajte i vratite smesu u pavlaku. Mešajte žicom dok ne dobijete homogenu smesu. Dobijate fin mus od čokolade i pavlake.

Izvadite slatkiše iz rerne. Preostalu čokoladu krupno izrendajte. Ostavite sa strane, ona je za potapanja loptice-puslice.

Uzmite po dva keksića, na jedan stavite krem od čokolade i pavlake, poklopite drugim i pažljivo pritisnite.

Preko njih stavite krem, rasporedite ga svuda malop spatuom, osnovu ne mažite. Svaku lopticu-puslicu potpopite u čokoladnu, uvaljajte sa svih strana.

Kolače čuvajte na hladnom mestu.

Napomena: Mervelleux u prevodu znači predivan ili slobodnije prevedeno Predivna mala torta. Ovo je stvarno predivan kolač. Puslica ostaje hrskava, obložena finim čokoladnim musom.

Pravila sam prvi put i napravila sam malo veće puslice, što je greška. Dobro je da budu tačne veličine, oko 5 cm svaka.

Serviraju se hladni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: