Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Božićni Sables keksići sa cimetom

Božićni Sables keksići sa cimetom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Božićni Sables keksići sa cimetom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
17 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
40
"Uzmite obezbeđenje, inaće do Božića nećete sačuvati ove neverovatne keksiće"

Potrebni sastojci

  • maslac - 140 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 100 g, kristal
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • jaja - 1 komad, L, na sobnoj temperaturi
  • brašno - 195 g, belo
  • bademi - 50 g, mleveni (bez ljuspe)
  • cimet - 3/4 kašičice
  • so - 1 prstohvat
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komada
  • pavlaka - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165 g stepeni;

Dva ravna pleha obložena papirom za pečenje.

Bademe poparite u vodi, ostavite 5-10 minutai oljuštite ih. Stavite ih u pleh i sušite u rerni na 180 stepeni oko 5-7 minuta. Nakon toga ih sitno sameljite u blnderu. Možete i da ih osušite tako što ćete ih ostaviti na 1 noć na sobnoj temperaturi.

U posudi miksera umuite masalc na krem. Dodajte šećer u vanilu i mutite na visokoj brzini dok ne pobele - oko 2-3 minuta. Dodajte jaje, mutite dok se ne integriše, a nakon toga spatulom sastružite sa dna posude.

U posudi žicom pomešajte brašno, mlevene bademe, cimet i so. Dodajte u smesu od maslaca i mutite dok se ne pomešaju sastojci. Testo prebacite na radnu površinu i rukama okrenite nekoliko puta da napravite loptu, a nakon toga disk. Podelite na dva dela, svaki po 260-265 g. Svaki deo stavite između dva papira za pečenje i oklagijom razvijte oko 1/2 cm.

Za vreme razvijanja periodično okrećite za 1/4 kruga, da se razvije sasvim glatko, takođe da biste razvukli ravnomerno prođite ravnom spatulom i poravnaje. Stavite testo u plehove i ostavite na 1 noć u frižideru, najmanje 4 sata.

Pripremite dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.

Kad se doboljno ohladi, od testa isecite figure u obliku zvezde, prečnika 7.5 cm. Poređajte ih u pleh i namažite umućenim jajetom sa pavlakom i prstohvatom soli. Ostavite da se osuše i ponovo namažite jajerom.

Pecite na 165 stepeni oko 15/20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju, odozgo keksić treba da bude dobro pečen.

Napomena: Obavezno dva puta premažite jajetom i pavlakom.

Za dobar rezultat keksića koristite kvalitetan maslac, ne menjajte ga sa margarinom.

Vreme pečenja ovih keksića je bilo tačno 17 minuta, ali to zavisi od rerne.

Tradicionalno sečenje ovih keksića je uvek u obliku zvezde.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: