Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana torta»Slana torta sa korama i kremom

Slana torta sa korama i kremom

Slana torta sa korama i kremom
Fotografije: Teodora Meshterova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Eto, već imamao dokaz da su slane torte najukusnije"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • brašno - 200 g
  • jaja - 5 komada
  • kiselo mleko - 200 g
  • tikvice - 2 male
  • beli luk - 1 čen
  • ulje - 120 ml
  • prašak za pecivo - 10 g
  • nana - 1 struk
  • bosiljak - 3 struka
  • so - 3 prstohvata
  • za krem
  • kisela pavlaka - 450 g
  • ceđeno kiselo mleko - 450 g
  • krem sir - 300 g
  • so - 3 prstohvata
  • za smesu od povrća
  • paprike - 200 g, pečene crvene
  • masline - 150 g, zelene (bez koštica)
  • paradajz - 1 komad
  • šargarepa - 3 komada
  • za smesu od začina
  • mirođija - 1 veza
  • bosiljak - 1 veza
  • peršun - 1/2 veze
  • orasi - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore:

Krupnije izrendajte tikvice, posolite ih i ostavite da se ocedi višak vode. Umutite jaja dok ne pobele.

Pomešajte sa kiselim mlekom, uljem, sitno iseckanim bosiljkom i nanom, takođe i izgnječenim belim lukom. U posuti pomešajte suve sastojke za koru. Kad bude gotovo, dodajte ih u tečne sastojke, zajedno sa tikvicama i sve dobro promešajte.

Sipajte smesu kalup za tortu, obložen papirom za pečenje. Pecite n 180 stepeni oko 35 minuta. Kad bude gotovo ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa i isecite poprečno na tri dela.

Priprema krema:

Ceđeno kiselo mleko pomešajte sa kiselom pavlakom, krem sirom, posolite po ukusu, pokrijte folijom i ostavite u frižider.

Priprema smese od začina:

Iskidajte začine i stavite u blender, dodajte orahe, malo soli i malo masti i pasirajte.

Priprema smese od povrća:

Isecite masline na kriške, šargarepu izrendajte na fino rende, paradajz oljuštite i mesnati deo, zajedno sa pečenim paprikama isecite na kockice. Sve dobro pomešajte i po želji začinite.

Sastavljanje torte:

Na jednu koru stavite 1/3 smese od začina, posle 1/3 krema, preko njega 1/2 smese od povrća. Tako radite dok ne potrošite sve. Odozgo namažite kremom, ukrasite po želji i ostavite u frižideru minimum dva sata.

Napomena: Ovu tortu možete koristiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo, zato što je lagana, nežna i mnogo ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: