Način pripreme
Spremala sam ćuftice sa belim sosom po mnogim receptima, ali ovaj je najuspešniji. Ako dodate i jednu zelenu salatu i čašu ledenog uza, biće još bolji.
Mleveno meso se mnogo dobro zamesi sa kašičicom soli, kašičicom aleve paprike, čubrom, jajetom, kriškom hleba natopljenom u vodi i oceđenim, i pirinčem. Oblikuje se 15-16 manjih ćuftica.
U šerpi sa litar i po posoljene vode se kuvaju isečeni na sitno luk, šargarepa, celer i peršun. Nakon što povrće omekša, u vreli bujon se spuštaju oblikovane ćuftice, uvaljane u brašno. Kuvaju se oko 20 minuta, izvade se, a bujon se pasira.
U dubokoj posudi se zagreva maslac i u njemu se na kratko zaprži brašno, postepeno se dodaje bujon, dok se energično meša da se ne stvore grudvice.
Jaja za sos se umute zajedno sa svežim i kiselim mlekom i dodaju se u smesu sa brašnom u mlazu, uz neprestano mešanje.
Dodaju se so, biber, sok i kora polovine limuna, menta. Ako je mnogo gusto dodaje se malo tople vode. Ćuftice se vraćaju u sos i kuvaju se 4-5 minuta.