Način pripreme
U posudu stavljamo mleveno meso, dodajemo 1 glavicu izrendanog luka, oprani pirinač, začine - so, biber. Odvojimo žumanca i belanca, belance dodajemo u mleveno meso, a žumance stavlamo u malu kaserolu - za sos.
Lepo pomešamo mleveno meso i ostavljamo ga da odstoji tako bar 30 minuta, da upije začine. Sitno isečemo preostale dve glavice luka, a šargarepu izrendamo.
Ugrevamo ulje i stavljamo luk, dinsamo oko minut i dodajemo šargarepu. Kad se ulje oboji u narandžasto, dodajemo vrelu vodu (možete dodati i bujon po želji).
Ostavljamo tako da vri bar 30 minuta, da luk lepo omekša. Posolimo vodu pre nego što dodamo ćuftice.
Od mlevenog mesa oblikujemo ćuftice, uvaljamo ih u brašno i stavljamo u vrelu vodu. Kad dodamo sve ćuftice, merimo 40 minuta od trenutka kad voda provri.
35-og minuta pripremamo sos. U kaserolu u žumance dodajemo kiselo mleko i brašno, lepo mutimo žicom da nema grudvica.
Skidamo šerpu sa vatre i stavljamo kaserolu, mešamo neprestano žicom, da ne zagori. Kad se sos zagreje kutlačom dodajemo od čorbe iz ćuftica. Nastavljamo da mešamo i kad provri vraćamo u ćuftice.
Ponovo stavljamo na vatru da vri bar 5 minuta. Ako nam se ne dopada gustina, izvadimo sos u posudu, sačekamo da se ohladi, dodamo još brašna da se zgusne i vratimo u ćuftice, koje ne treba da budu vrele. Promešamo pažljivo da ne ostanu grudvice i stavimo na vatru da vri dok se ne zgusne.