Način pripreme
Očistite meso od kožice, žilica i masti. Operite i dobro osušite. Iseite na četiri jednaka dela i natrljajte biberom, ruzmarinom i prstohvatom soli. Sipajte polovinu senfa, meda, soka od limuna i polovinu maslinovog ulja i dobro pomešajte file tako da potpuno bude obljepljen smesom. Stavite ga u frižider na 2 sata-jednu noć-.
Jedan sat pre nego što počnete da pripremate jelo, izvadite meso iz frižidera da odtoji na sobnoj temperaturi (ali ne više od 20-23 stepena).
Kad prođe vreme, izvadite marinadu od senfa i meda iz mesa i u nju dodajte preostali senf.
Ugrejte preostalo maslinovo ulje na tihoj vatri i propržite čenove belog luka cele, malo izgnječene ili u listićima - kako volite. Kad počnu da dobijaju boju, ostavite ih po strani. Pazite da ne dobiju braon boju zato što će upropastiti jelo!
U tiganju sa istom masti, pojačajte vatru, i pecite meso sa svih strana, da sačuva sokove i da bude krto. Kad dobijete zlatnu koricu sa svih strana, sipajte brendi (nemojte stajati mnogo blizu. zato što prska), po želji možete flambirati ili ako ne, sačekajte nekoliko sekundi i sipajte toplu vodu.
Smanjite vatri i sipajte smesu od senfa i meda zajedno sa belim lukom.
Poklopite i kuvajte 5-6 minuta, na pola okrenite meso i promešajte sos, dodajte so i biber po ukusu. Nakon toga skinite sa vatre, ostavite jelo poklopljeno još 10 minuta.
Za to vreme ćete imati dobro prepečeno meso spolja i krto i roze iznutra. Ako vam se čini da je sirovo zbog boje, nemojte se brinuti - to nije tako. Uprskos tome, za one koji su tradicionalisti i žele da meso nema roze boju, prosto treba da produžite vreme pečenja. Nemojte preterivati, da ga ne isušite i da ne izgubi krtinu i teksturu.
Servirajte toplo, preliveno ukusnim sosom. Savršen dodatak jelu bio bi pečeni krompir u rerni.
Prijatno!